Zde může být vaše reklama.

Limit diváků se nemění Začátek ligového jara jako konec podzimu

Začátek ligového jara jako konec podzimu

foto: Petr Pelíšek

31. 01. 2022 - 19:47

Ligová fotbalová asociace (LFA) v minulých týdnech intenzivně jednala s Ministerstvem zdravotnictví o možných změnách v karanténních opatření pro kluby a případném navýšení počtu diváků na stadionech. S blížícím se startem jarní části sezóny se nicméně zatím na pravidlech pro vstup diváků na stadiony nic zásadního nemění. Pro dvacáté kolo FORTUNA:LIGY proto stále platí limit 1000 diváků s dokončeným očkováním nebo prodělaném onemocnění COVID-19 v uplynulých 180 dnech. LFA to uvedla na svém webu.

Ligová fotbalová asociace ihned po jmenování nové vlády České republiky oslovila nového ministra zdravotnictví a byla odkázána na paní hlavní hygieničku, se kterou je LFA po celou dobu v intenzivním kontaktu. „Po dobu vrcholící zimní přípravy pro nás bylo prioritou především zajištění plnohodnotného tréninkového procesu všech týmů. Tady je třeba si uvědomit specifikum kolektivního profesionálního sportu, který se liší oproti běžným pracovním kolektivům. Případná kolektivní karanténa v jednom týmu totiž ovlivní i fungování v týmu soupeře, a může tak zasáhnout významně do chodu celé ligy. Nehledě k tomu, že se blíží také extrémně důležité zápasy Slavie a Sparty v evropských pohárech. Tam by případná karanténa měla nedozírné následky,“ řekl Dušan Svoboda, předseda Ligového výboru Ligové fotbalové asociace.

„Na rozdíl od minulé sezóny se pořádání ligových utkání neřídí na základě výjimky či jiných speciálních pravidel, ale platí pro nás stejná pravidla jako pro jiné hromadné akce napříč obory v rámci jednoho mimořádného opatření. O to je pak složitější při jednáních se státními orgány dojít k dohodě. Samozřejmě bychom rádi, kdyby se na fotbal nahlíželo jinak, protože se domníváme, že v otevřeném prostoru je šíření nákazy podstatně méně rizikové než v uzavřených halách nebo budovách či třeba v obchodních centrech,“ poznamenal Svoboda.

V současné chvíli je stále platné mimořádné opatření, které omezuje venkovní hromadné akce na maximální počet 1000 diváků, kteří se musejí u vstupu prokázat dokončeným očkováním nebo proděláním nemoci COVID-19 v uplynulých 180 dnech. „Co se týká návratu diváků na stadiony, samozřejmě bychom si to všichni moc přáli. Dle našich informací se na ministerstvu zdravotnictví připravují materiály a plány, jak budou probíhat rozvolňovací vlny a postupné změny stávajících opatření. Víme také, jaká je situace v jiných evropských zemích, kde se s variantou omikron také potýkají a napříč Evropou se přijímají významně rozdílná opatření. Za profesionální fotbal bychom si přáli, abychom v co možná nejkratší době přešli do režimu 50 % povolených kapacit stadionů. Také v tomto modelu jsme už v minulosti fungovali a myslím, že kluby dokázaly bezpečně zajistit všechna pravidla a jejich dodržování,“ doplnil Svoboda k aktuálním jednáním LFA s Ministerstvem zdravotnictví.

Ligová fotbalová asociace si uvědomuje závažnost aktuální situace a stejně jako v dosavadním průběhu pandemie je připravena respektovat jakákoliv opatření.

Další články