Zde může být vaše reklama.

Omar je zpět Zpátky domů, aneb Schneider je opět Skokanem

Zpátky domů, aneb Schneider je opět Skokanem

foto: archiv redakce

28. 05. 2021 - 14:30

Martin Schneider neboli profesionální hasič, a také jeden z nejznámějších a nejúspěšnějších českých baseballistů bude v letošní sezoně působit v olomouckém dresu. Martin je olomouckým odchovancem, ačkoliv v hanáckých barvách nepůsobí již od roku 2007, kdy přestoupil do Draků Brno. Tento hráč získal nespočet titulů a stal se základním kamenem reprezentace. Třináct let fanoušci vídali Omara (pozn. red. přezdívka, pod kterou jej zná široká baseballová veřejnost) v černém dresu a již tuto sezonu bude podávat skvělé výkony na lazeckém hřišti.

Jak bude letos fungovat hraní za Brno a Olomouc?
Základní část budu hrát za Skokany. Případné play off odehraji zpátky v Brně. Je to hlavně z důvodu přípravy na zářijové mistrovství Evropy v Itálii. Ale pokud by základní část tady proběhla z naší strany s velkou dominancí a byla by tam reálná šance na postup do extraligy, uvažoval bych o tom, že zůstanu tady i na nástavbu o extraligu. Ale to budu řešit až operativně.

Jaký byl důvod návratu zpět na Hanou?
Jednoznačně hlavní důvod byl rodinný. Máme tu celou rodinu a chystáme se stavět dům, takže návrat ke kořenům. Navíc ve Skokanech jsem vyrostl a je tu spousta lidí, kterým dlužím za to, v koho jsem vyrostl. Jak lidsky, tak baseballově. Proto se budu snažit plnou měrou, to klubu, ve kterém jsem začínal a vyrostl vrátit, jak jen budu moct. Jak po herní stránce, tak po trenérské a rozvojové.

Dlouho jste působil v Dracích Brno, jak hodnotíte působení v tomto klubu?
Jak mi Skokani dali základ, na kterém se dalo velmi solidně stavět, tak třináctileté působení v Dracích mě dostalo na takovou úroveň, na které jsem mohl stát na hřišti proti nejlepším Evropským týmům, mohl jsem být součástí reprezentace a hrát proti světovým celkům. Dali mi možnost zažít neskutečné množství zážitků basebalových i všech ostatních, na které budu navždy vzpomínat. A hlavně jsem získal obrovskou spoustu přátel, které si troufám tvrdit budu mít až do konce života,. vždy se na ně budu moct spolehnout a kteří jsou jako rodina. A za to jim moc děkuji.

Co považujte za největší úspěch v reprezentačním dresu?
Bohužel dokud mi nebude na krku viset medaile z velké akce, tak já, ani celý tým nemůžeme o úspěchu mluvit. Protože vím, že to je v našich silách. Ale je tu spoustu malých, dílčích úspěchů. Několikrát jsme porazili Holandsko i Itálii, dlouhodobě nejlepší týmy Evropy. Jako jediní jsme na olympijské kvalifikaci dominantně porazili Izrael nabitý Američany z profesionálních soutěží. Byli jsme jeden out od bronzu na ME. Hráli jsme vyrovnané partie na World Baseball Classic proti světovým týmům s profesionály z MLB před desetitisíci diváky. A pro mě osobně je úspěch každý zápas, ve kterém jsem, jakkoliv mohl pomoct týmu k vítězství. I když kdo mě zná, tak ví, že já se sebou nejsem nikdy spokojen.

Jak vidíte svoji roli ve Skokanech?
To ukáže čas, k čemu se dostanu. Ne, určitě po herní stránce chci pomoct vyhrávat, dokud budu platným hráčem na hřišti. Přál bych si předávat své zkušenosti mladým hráčům. Mám nějaký určitý plán, který už jsem nadhodil vedení, v rámci rozvoje mládeže a nějakém sjednocení systému a výchově trenérů. Přál bych si Olomoucký baseball více zpopularizovat a dostat ho zpět tam kam jako tradiční klub patří.

Jste jednou z tváří projektu Inbetween, který má mapovat a ukazovat hráče v jejich profesionálním životě. Jak jde tedy skloubit zaměstnání a hraní na té nejvyšší úrovni?
Někdy je to složité. Ale mám rodinu, která mě vždy podporovala a fandila, takže ti mi to rozhodně nějakým způsobem ulehčují a za to jim moc děkuji. Bohužel pracuji ve směnovém provozu, takže během sezony spoustu zápasů nemůžu odehrát. Ale v práci mi vždy když to šlo, vyšli vstříc a na důležité části sezony a turnaje jsem dostal volno a mohl se soustředit pouze na to, abych podal ten nejlepší výkon. Zároveň i v Dracích už se s tím smířili a počítají s tím, že část základní časti tam prostě být nemůžu, a ví, že v důležité části sezony jsem vždy plně k dispozici a stoprocentně připraven. Troufám si tvrdit, že ve Skokanech tomu nebude jinak!

Další články