Zde může být vaše reklama.

Astronaut Feustel na UP: medaile, besedy a plyšový kosmonaut

Astronaut Feustel na UP: medaile, besedy a plyšový kosmonaut

15. 04. 2019 - 07:01

Univerzita Palackého udělila pamětní medaili americkému astronautovi Andrewovi Feustelovi. Ocenění, na němž jsou vyobrazeni dva patroni olomouckého vysokého učení Josef Dobrovský a František Palacký, získal za popularizaci vědy a České republiky v zahraničí. Medaili mu dnes dopoledne předal rektor Jaroslav Miller při příležitosti astronautovy návštěvy Olomouce. Ta zahrnuje i dvě přednášky pro veřejnost, jednu od 14 hodin v aule pedagogické fakulty, druhou pak v 18 hodin v Pevnosti poznání.

Andrew Feustel a jeho manželka Indira přijeli do České republiky jako oficiální vyslanci NASA na pozvání Akademie věd ČR. Na turné po čtyřech českých a moravských městech Feustel představuje lidem svůj „Příběh astronauta“. Olomouc je po Praze druhou zastávkou tohoto amerického geofyzika a astronauta, který má za sebou už tři vesmírné mise a ve vesmíru strávil 226 dní, z toho 61 hodin a 48 minut ve volném kosmickém prostoru. „Jsem velice poctěn, že k nám manželé Feustelovi zavítali. Tyto zdi již hostily ministerské předsedy, princezny i krále, ale astronauta zatím žádného,“ uvedl při přijetí ve velké zasedací místnosti rektorátu Jaroslav Milller. Jak dodal, návštěva mimo jiné potvrzuje postavení UP jako vědecké univerzity. To, že Feustelovi nezůstali jen v Praze, ale vydali se i do dalších míst, ocenil kromě rektora i rostlinný genetik Jaroslav Doležel, vedoucí olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky AV ČR, který přivítal hosty v zastoupení předsedkyně Akademie věd Evy Zažímalové. „To, co Andrew Feustel dokázal, nás motivuje překonávat hranice, které se zdají být nepřekonatelné,“ uvedl Doležel a připomenul také podíl tuzemských vědců a Akademie věd na kosmickém výzkumu. „Vím, že vaše univerzita je velmi kvalitní výzkumné pracoviště, věda zde má své důležité místo,“ řekl Andrew Feustel. Podle jeho ženy se v České republice oba cítí vítáni. „Jsme velmi srdečně přijímáni a já za to děkuji,“ řekla na úvod česky. Právě její české kořeny - maminka je ze Znojma - ovlivnily i práci jejího muže. Andrew Feustel totiž vždy přibalil na své cesty do vesmíru několik českých předmětů – v roce 2009 to byly Nerudovy Písně kosmické a česká vlajka, na druhé misi v roce 2011 ho doprovodil plyšový Krteček a na svou zatím poslední cestu v roce 2018, kdy pobýval ve vesmíru více než půl roku, měl s sebou opět Krtečka a navíc kopii kresby Petra Ginze Měsíční krajina, kterou čtrnáctiletý židovský chlapec vytvořil v roce 1942 v terezínském ghettu. Tu včera předal do Památníku Terezín. Indira Feustelová také zdůraznila, že besedy s veřejností, především s dětmi a studenty, považuje ona i její manžel za velmi důležité. „Jeho příběh může být pro mladé lidi inspirací,“ věří manželka jednoho z nejzkušenějších amerických astronautů. Na univerzitě se Andrew Feustel podepsal i do pamětní knihy. Kromě medaile si z Olomouce odveze astronaut i malého kolegu – speciálně vyrobeného medvídka UP ve skafandru, kterého mu věnoval rektor.

Kdo je Andrew Feustel
Vynesl na oběžnou dráhu Země Krtečka, Písně kosmické nebo obrázek měsíční krajiny Petra Ginze, chlapce, jehož život skončil v Osvětimi. Andrew Feustel tak v tradici navázal na své kolegy. Chce tak prý povzbudit zdejší mládež, aby měla velké sny a dělala velké věci. Americký astronaut přiletěl do Česka na pozvání Akademie věd. Andrew Feustel je oficiálně 494. člověkem, který se kdy dostal na oběžnou dráhu. Ve vesmíru strávil celkem 226 dní, v otevřeném kosmickém prostoru pak 61 hodin a 48 minut. Loni se tak dostal na třetí místo historických tabulek.
-age-

Další články