Zde může být vaše reklama.

Vojenské cvičení Budou do akce proti koronaviru nasazené Aktivní zálohy?

Budou do akce proti koronaviru nasazené Aktivní zálohy?

foto: Ministerstvo obrany

20. 03. 2020 - 14:00

V Olomouckém kraji je i nadále jeden z největších počtů lidí nakažených koronavirem v rámci České republiky. Zároveň už od pondělí platí speciální režim karantény pro Litovel, Uničov, Červenku a osmnáct dalších obcí. Na situaci v těchto lokalitách a dodržování nastavených pravidel v současné době dohlíží Policie České republiky, policisté, zdravotníci i hygienici se snaží dělat maximum. V uzavřených oblastech pomáhá také Armáda České republiky.

V současné situaci se nabízí otázka, zda by nebylo na místě povolat k pomoci policistům Aktivní zálohy Armády České republiky (AZ). Jedna taková osádka sídlí také v Olomouci.

"V současné době je problém s opatřeními spojenými s koronavirovým onemocněním "COVID-19" řešen cestou velitele Velitelství pro operace a to nasazováním sil a prostředků Armády České republiky v souladu s požadavky Policie ČR. KVV všech krajů obdržela úkol zpracovat přehled o disponibilních silách jednotek Aktivních záloh, které by mohly být povolány v případě potřeby," prozradil Vojtěch Prýgl, ředitel Krajského vojenského velitelství Olomouckého kraje Hanáckému Večerníku.

"To znamená, že my známe celkové počty, ale musely být zohledněny požadavky starostů obcí, vedoucích firem a společností, kdy někteří příslušnici AZ plní nezastupitelnou úlohu ve prospěch firem, úřadů, obcí, obcí s rozšířenou působností, zdravotnických a sociálních zařízení. O případném nasazení příslušníků velení bude rozhodnuto velením Armády České republiky," doplnil.

Policisté v současné situaci v uzavřených oblastech spolupracuje s Armádou České republiky. Podle mluvčí Marie Šafářové zde lidé omezující nařízení dodržují, ovšem ne všichni.

"Bohužel jsou mezi námi i takoví občané, kteří nařízení nerespektují. Jedná se hlavně o některé jedince v uzavřených lokalitách na Litovelsku a Uničovsku. Na monitorování uzavřených oblastí spolupracuje také Letecká služba Policie ČR, která záznam s případným přestupcem poskytne k prověření. Po řádném zadokumentování policisté případ postoupí k dořešení příslušnému správnímu orgánu, v těchto případech krajské hygienické stanici," uvedla Šafářová.

Další články