Zde může být vaše reklama.

Byznys, startupy i kreativní průmysly. Konference SMART REGION nabídne zajímavá témata

Byznys, startupy i kreativní průmysly. Konference SMART REGION nabídne zajímavá témata

foto: archiv konference Smart Region

01. 09. 2022 - 12:45

Příležitost potkat se s inspirativními osobnostmi z mnoha oborů, vyslechnout si novinky z oblastí, které jsou zásadní nejen pro Olomouc, ale mají významný regionální i nadregionální přesah, možnost diskutovat o tématech, jež návštěvníky zajímají, ale také o vlastních projektech. To i mnohem více nabídne již čtvrtý ročník konference SMART REGION, která se uskuteční 15. září na Výstavišti Flora. Akci pořádá Okresní hospodářská komora v čele s Radimem Kašparem a olomoucký Startup klub z.s. v čele s Pavlem Sedláčkem, zakladatelem ESMEDIA Interactive s.r.o.

Konference s příznačným názvem SMART REGION se chystá na čtvrtý ročník, jenž v Olomouci proběhne už ve čtvrtek 15. září. "Počátek této akce lze najít v roce 2017, kdy se uskutečnil de facto nultý ročník, ještě pod názvem Strategie rozvoje města Olomouce. Na této akci jsme se se zajímavými hosty bavili o výzvách a příležitostech olomouckého podnikatelského prostředí, druhý panel se zaměřil na oblast vzdělávání, zejména pak podporu podnikavosti a polytechnických dovedností, a poslední část akce byla o mezinárodním přesahu a možnostech spolupráce se zahraničními partnery," přibližuje spolupořadatel konference a ředitel Okresní hospodářské komory Olomouc Radim Kašpar, jak se zrodil nápad organizovat podobnou událost. Postupně bylo jasné, že je třeba akci takového významu modifikovat a dát jí jednotící prvek do dalších ročníků. "Jednoznačným trendem bylo a stále je dělat věci chytře, jednoduše, usnadňovat si život. V oblasti průmyslu a byznysu je to pak zejména fenomén průmyslu 4.0, či jinak řečeno digitalizace, automatizace nejen výroby a procesů. U obcí a měst se naopak bavíme o chytrých městech, krocích, jež ulehčují obyvatelům život a obcím snižují náklady. V dnešní době je velkým tématem třeba úspora energií a celkově optimalizace chodu a každodenního života obcí. Tedy zjednodušeně, chtěli jsme i v Olomouci udělat akci, která se těmto tématům bude věnovat a uvede zajímavé a inspirativní příklady z praxe, z nichž půjde nasát inspiraci," vysvětluje Kašpar, z jakých pohnutek se zrodila současná podoba konference.

 

Chytrý přístup v byznysu i v obcích a městech

Takzvaný smart přístup se ukazuje jako nezbytný nejen na úrovni byznysu, ale také v obcích či městech. "Byznys je vždy napřed před municipalitami. Třeba u Olomouce se toho v oblasti chytrých řešení do roku 2017 moc nepovedlo a my chtěli alespoň trochu pomoci. Vše je totiž i o změně myšlení a přístupu. A vždy je dobré vzít si příklad u jiných firem, měst, v zahraničí," nastiňuje Kašpar, jak důležitá je vzájemná inspirace, jež je jedním z cílů konference SMART REGION.

 

Olomouc a SMART REGION

Smyslem konference je přinést lidem v kraji a v regionu akci, jež je osloví. "Podobných konferencí je třeba v Praze, Brně či Ostravě celá řada a těm nejde úplně konkurovat. Lze však udělat neméně atraktivní a ambiciózní akci v Olomouci, a to se rok od roku čím dál lépe daří," říká Radim Kašpar. Konference je také dobrou networkingovou a diskuzní platformou a může přispět k rozvoji mnoha subjektů. Během již uskutečněných ročníků se na akci objevili zajímaví hosté, probrala se zajímavá témata. "Výstupy se snažíme posílat pro inspiraci také po konferenci, a to nejen firmám, ale i představitelům magistrátu a politikům, aby byli v obraze a znali aktuální trendy a možnosti a využili je třeba při své práci," zmiňuje Kašpar.

 

Zapojení startupové scény

Pro konferenci SMART REGION je charakteristická také startupová scéna. "V roli spolupořadatele jsme se s naším Startupklubem ke konferenci přidali od druhého ročníku, a to s tématy digitalizace, startupů a propojením na inovační komunitu Univerzity Palackého, Inovační středisko Olomouckého kraje a na Vědeckotechnický park Univerzity Palackého, které průmyslové, environmentální a energetické pilíře konceptu Smart City vhodně doplňují," prozrazuje spolupořadatel konference, zakladatel ESMEDIA Interactive s.r.o. a platformy Startupklub.cz Pavel Sedláček.

 

Letošní program nabídne tři tradiční panely i jednu novinku

I letos se uskuteční tři tradiční panely, tedy Průmysl 4.0 prakticky, kde se návštěvníci dozvědí o digitalizaci kritických výrobních systémů,  Smart Region, kde se bude hovořit mimo jiné o snižování nákladů na energie nebo o energeticky úsporné obci, a Startupy a inovační týmy. V tomto panelu si návštěvníci konference vyslechnou například informace o podpoře startupů v kraji, ale třeba také jak IT zachraňuje životy. Novinkou je pak čtvrtý panel zaměřený na Kulturní a kreativní průmysly, které jsou v poslední době velmi zmiňovaným tématem. Na konferenci mimo jiné zazní městská i krajská strategie na podporu a rozvoj kreativních odvětví.

 

Více informací o konferenci, jednotlivých panelech i tématech a jejich přednášejících je k dispozici na webu https://www.smartregionkonference.cz/. Hlavní partnerem konference je Inovační centrum Olomouckého kraje.

 

Kam konferenci posunout příště?

"Plánů a vizí by bylo dost," usmívají se Radim Kašpar i Pavel Sedláček a vzápětí dodávají, že je třeba se realisticky spokojit s posunem akce krok za krokem. Tím nejbližším cílem je pochopitelně úspěch nadcházejícího čtvrtého ročníku. A do budoucna si pořadatelé přejí, aby se akce stala každoročním významným bodem v diáři všech, kterých se daná problematika dotýká nebo se o ní chtějí jen více dozvědět.

Další články