Zde může být vaše reklama.

Česko volí prezidenta. Jak správně odevzdat svůj hlas?

Česko volí prezidenta. Jak správně odevzdat svůj hlas?

foto: Databáze Unsplash

13. 01. 2023 - 13:36

Češi volí novou hlavu státu. První kolo přímé volby prezidenta startuje dnes ve 14:00, kdy se otevírají volební místnosti po celé zemi. Pro osvěžení najdete v článku podrobný postup, jak správně odevzdat hlas vašemu kandidátovi.

 

Ještě než vyrazíte z domu, nesmíte zapomenout, že v povinné výbavě každého voliče musí být doklad totožnosti. Volební komisi je nutné předložit občanský průkaz či cestovní pas. Volit prezidenta je možné také mimo vaši obec, potřebujete ale voličský průkaz, který bylo nutné si vyřídit do 11. ledna 2023 (uzávěrka žádostí pro druhé kolo volby je 25.ledna 2023).

Ve volební místnosti komisi prokážete svou totožnost a ona si vás odškrtne v seznamu, obdržíte obálku a volební lístky. Poté se odeberete za plentu, kde učiníte volbu svého favorita. Své rozhodnutí následně stvrdíte vhozením do volební urny. A máte odvoleno!

Upozornění: Po internetu běží řada dezinformací, které nabádají vložit do obálky více kandidátů. Takto odevzdaný hlas ovšem nebude platný a vy ztrácíte šanci uplatnit svůj hlas ve volebním klání.

K volbám můžete přijít v pátek 13.ledna od 14:00 do 22:00, nebo v sobotu 14.ledna od 8:00 do 14:00.

Další články