Zde může být vaše reklama.

Slaví jubileum Čtvrtstoletí od startu transplantačního programu

Čtvrtstoletí od startu transplantačního programu

foto: fnol.cz

30. 04. 2022 - 12:33

Dne 6. března 1997 se na Hemato-onkologické klinice Fakultní nemocnice Olomouc uskutečnila první transplantace krvetvorných buněk provedená na tomto pracovišti. Letos na jaře tak uplynulo plných 25 let od zahájení regulérního transplantačního programu v Olomouci. O tom, že se jednalo o přelomový moment, svědčí i fakt, že loni v květnu se odborníci z olomoucké Hemato-onkologické kliniky dostali už ke kulatému číslu 1500 provedených transplantací.

I přes nástup řady nových léčebných metod zůstává transplantace kostní dřeně stěžejní a neodmyslitelnou formou terapie u řady závažných hematologických chorob. „Naše pracoviště vzniklo v roce 1992 pod názvem Hematologická klinika. Už od počátku zde byla snaha o založení transplantačního centra, což se podařilo v roce 1997. Tedy rok poté, co došlo ke změně názvu na současnou Hemato-onkologickou kliniku. V témže roce jsme byli přijati do evropské rodiny transplantačních center EBMT. Byl to velký milník v historii olomoucké hematologie, do té doby se pacienti od nás vozili na transplantace do Prahy, Brna či Plzně,“ vzpomíná přednosta Hemato-onkologické kliniky FN Olomouc Tomáš Papajík.

Po první autologní transplantaci krvetvorných buněk (převod vlastní tkáně nemocného) v březnu 1997 následovala na klinice první alogenní příbuzenská (11. ledna 2000) a alogenní nepříbuzenská (27. října 2004) transplantace. K jubilejnímu číslu 1500 se lékaři z Hemato-onkologické kliniky propracovali v pátek 28. května 2021. „Transplantační program se samozřejmě nadále vyvíjí s tím, jak postupují moderní způsoby léčby nádorů. Stále však platí, že transplantace je stěžejním a nenahraditelným medicínským postupem u řady diagnóz, jako jsou například akutní leukémie nebo těžké útlumy kostní dřeně,“ zdůrazňuje vedoucí transplantační jednotky kliniky Luděk Raida.  „Skutečnost, že se náš obor stále dynamicky vyvíjí například v oblasti cílených, genových a buněčných terapií, samozřejmě vnímáme, tento vývoj reflektujeme a nové metody léčby průběžně zavádíme,“ doplňuje Tomáš Papajík.

Hemato-onkologická klinika Fakultní nemocnice Olomouc je komplexním pracovištěm, které poskytuje standardní, specializovanou a superspecializovanou diagnostickou a léčebnou péči nemocným s chorobami krvetvorby a poruchami krevního srážení. Má statut Centra vysoce specializované hematoonkologické péče o dospělé, Centra vysoce specializované péče pro nemocné se vzácnými vrozenými a získanými poruchami krvetvorby, Hemofilického centra a Trombotického centra. Klinika nabízí služby pacientům nejen z Olomouckého, ale také Moravskoslezského a Zlínského kraje, u některých jedinečných diagnostických metod i pacientům z celé České republiky. V ambulanci olomoucké Hemato-onkologické kliniky bylo v loňském roce provedeno 25 182 vyšetření, na lůžkových odděleních bylo hospitalizováno 832 nemocných a provedeno celkem 53 transplantací krvetvorných buněk (25 alogenních, 28 autologních). V rámci této léčebné činnosti bylo podáno 8575 infuzí s protinádorovými látkami a 5580 krevních transfuzí. Zavedeno bylo 129 venózních portů, 81 PiCC / PiCC portů a 27 MIDLINE katetrů. To vše i přes ztížené podmínky stále probíhající koronavirové pandemie.

Další články