Zde může být vaše reklama.

Ministerstvo rozhodlo Deváťáci budou mít na přijímačky jen jeden pokus

Deváťáci budou mít na přijímačky jen jeden pokus
Ilustrační foto

foto: Pixabay

15. 04. 2020 - 09:31

Pokud by koronavirová pandemie nebyla, deváťáci by tento týden dělali přijímací zkoušky na střední školy - první ze dvou pokusů. Tak to ale není a ministerstvo školství rozhodlo, že přijímačky se uskuteční až po návratů žáků do škol a deváťáci budou mít pouze jeden pokus.

Žáci devátých tříd budou mít stále možnost hlásit se na dvě školy, ale přijímací zkoušku budou muset zvládnout na první pokus. Nebude tedy možnost výsledek opravit v dalším kole. 

Toto rozhodnutí vyvolalo vlnu nevole mezi žáky devátých tříd a jejich rodiči. Na internetu vzniklo hned několik petic, které proti tomu protestují.

Ředité škol ale rozhodnutí vítají. „V souvislosti s přihláškami, zápisovými listy pak musíme počítat s úvazky, plánovat příští školní rok a to už koncem června začíná být dost napínavé, když nebudeme pořádně znát počet žáků. Budeme muset hodně odhadovat, pracovat s rizikem, s pravděpodobností,“ řekl Českému rozhlasu Petr Sklenář, ředitel olomoucké střední školy zemědělské a zhradnické.

Souhlasí také ředitel gymnázia v Prostějově, Michal Šmucr. „Pokud nastoupíme v druhé polovině května nebo začátkem června do školy, tak to pro nás bude určitý časový stres. Protože budeme mít měsíc na to, abychom zvládli přijímací řízení i maturitní zkoušky,“ řekl Českému rozhlasu. 

Podle schváleného mimořádného nařízení se přijímací zkoušky uskuteční nejdřív 14 dní po otevření škol.

 

 

Další články