Zde může být vaše reklama.

Dlužníků rychle přibývá! Olomouc vymáhá přes sto milionů

Dlužníků rychle přibývá! Olomouc vymáhá přes sto milionů

foto: Pixabay.com

19. 03. 2023 - 12:26

Aktuální ekonomická krize výrazně zvyšuje počty neuhrazených pokut a sankcí. Město Olomouc již 10 let samo vymáhá pohledávky ze správních a rozhodovacích činností. Za tu dobu eviduje více než 24 tisíc případů s objemem přes 109 milionů korun. Závěrečný půlrok 2022 se na této negativní bilanci významně podílí téměř dvěma tisíci nových případů s dluhem skoro pět milionů korun. Jak se chystá město rychlé tempo růstu pohledávek řešit?

„Zhoršená ekonomická situace zvýšila počet pohledávek proti předchozímu roku o třetinu,“ říká ekonomický náměstek Otakar Štěpán Bačák. Oddělení vymáhání pohledávek předpokládalo, že v roce 2022 počet případů naroste a ve své predikci se nezmýlilo. Vysoká míra inflace je v ČR od roku 1989 rekordní a podepisuje enormním zdražováním, kdy jsou příjmy lidí výrazně „hubenější“. Logicky se proto snižuje také schopnost lidí splácet své dluhy.

Nejčastěji se dluh projevuje vůči ekonomickému odboru, odboru agendy řidičů a motorových vozidel a městské policii. V průběhu loňska se navíc čtyřikrát zvyšovala nezabavitelná částka, jež se meziročně zvýšila z 8846 na 11 104 korun.

Jakou strategii vymáhání město na dlužníky uplatňuje? „Primárně ho řeší oddělení vymáhání pohledávek ekonomického odboru. To zjišťuje informace o dlužnících ve vztahu k jejich případnému zaměstnání, popřípadě pobírání příjmů postavených na roveň mzdy a současně informace o prostředcích na bankovních účtech těchto dlužníků. Pokud takový majetek zjištěn není, jsou jednotlivé případy postupovány k vymáhání soudnímu exekutorovi,“ říká dále Bačák.

Pokud nedojde k vyřešení situace, dochází k vymáhání prostřednictvím soudního exekutora. „Ten k 30. lednu přesáhl objem pohledávek 104 milionů ve více než 23 tisících vymáhacích případech. Počet zcela vymožených případů byl 7298 s objemem přes 25 milionů korun. Za rok 2022 bylo exekutorskému úřadu předáno k vymáhání 652 nových pohledávek v objemu 6,1 milionu korun,“ říká Pavel Konečný z tiskového oddělení magistrátu města Olomouce.

Olomouc na tom není ještě tak zle

Podle Exekutorské komory ČR je v Olomouci počet exekucí na čísle 81 877. V Přerově je počet případů téměř poloviční. Prostějov eviduje téměř třetinu případů oproti Olomouci. Je však samozřejmě nutné vzít v potaz podíl osob v exekuci vůči celkovému počtu obyvatel. Ve všech třech zmíněných městech se tento podíl pohybuje zhruba kolem 5 procent. V rámci Olomouckého kraje je na tom nejhůře Jeseník (8,11%) a Bruntál (9,51%), které mají dohromady celkem 69 591 exekucí. Nejhůře v republice jsou na tom podílem občanů v exekuci města Most (14,59%), Ústí nad Ladem (13,17%) a Chomutov (12,75%). Exekutoři tak v těchto třech oblastech zasahují u celkem 47 976 osob. (ph)

Další články