Zde může být vaše reklama.

Bude bohatý program Do Olomoucké muzejní noci se zapojí i Univerzita Palackého

Do Olomoucké muzejní noci se zapojí i Univerzita Palackého

foto: upol.cz

19. 05. 2022 - 17:00

V pátek 20. května se Univerzita Palackého v Olomouci opět zapojí do populární Olomoucké muzejní noci. Knihovna ve Zbrojnici nabídne česky či latinsky psané originály z 16. až 18. století, lékařská fakulta zpřístupní Anatomické muzeum v Dostavbě Teoretických ústavů a atraktivní program připravily přírodovědecká fakulta i Pevnost poznání.

„Přírodovědecká fakulta láká návštěvníky nejen na komentované prohlídky hlavní budovy, ale především k návštěvě mineralogických, petrologických, paleontologických, zoologických a botanických sbírek či geoparku. Zpřístupněny budou jednotlivé katedry fakulty a terasy s vyhlídkou na Olomouc. Děti i dospělí si mohou vyzkoušet neobvyklé deskové hry a hlavolamy,“ uvedl Ota Blahoušek, proděkan pro vnější vztahy.

Zajímavou podívanou návštěvníkům nabídnou skleníky a herbář katedry botaniky, který je na seznamu veřejných herbářových sbírek světa v databázi New York Botanical Garden. „Rádi bychom návštěvníkům ukázali, co se skrývá v útrobách herbáře, který je nedílnou součástí katedry od roku 1946. Je to místo, kde na vás dýchá historie výskytu jednotlivých druhů rostlin z různých území naší republiky i celého světa. Je zde uloženo přibližně 150 000 herbářových položek cévnatých rostlin, mechorostů i sady trvalých preparátů rozsivek. Návštěvníci mohou vidět také skleníkové sbírky sukulentů, masožravých rostlin a dalších exotických druhů rostlin pocházejících převážně z Afriky nebo z jihovýchodní Asie,“ popsala Martina Oulehlová z katedry botaniky.

Letošní 200. výročí narození zakladatele genetiky G. J. Mendela, který v letech 1840–1843 studoval v Olomouci, připomene v 17:00 přednáška Petra Smýkala z přírodovědecké fakulty ve Vědecké knihovně v Olomouci.

Kabinet cizích jazyků přírodovědecké fakulty zve od 18:00 na komentovanou prohlídku olomouckých barokních kašen v anglickém jazyce a Pevnost poznání na workshop grafické techniky suché jehly k výstavě Vidím černobíle a workshop s tiskařským lisem v expozici Do historie!, kam je vstup zdarma. Přírodovědecká fakulta bude mít otevřeno od 18:00 do 21:00, Pevnost poznání od 17:00 do 21:00.

Dveře Knihovny UP ve Zbrojnici budou otevřeny až do 22:00 a návštěvníci si budou moci kromě aktuálních výstav prohlédnout také vzácné staré tisky a zajímavosti z knihovního fondu. „Knihovna Univerzity Palackého má několikatisícový fond starých tisků. Při muzejní noci budou vystaveny česky či latinsky psané originály z 16. až 18. století. Návštěvníci si je budou moci prolistovat a vrátit se tak v čase do historie českého národa od Ctibora Tovačovského přes Jana Amose Komenského až k Bohuslavu Balbínovi. K vidění bude i velice zajímavý prastarý Mattioliho Herbář neboli Bylinář,“ přibližuje program vedoucí výpůjčního oddělení Vladimír Klásek a upozorňuje, že k listování starými tisky budou pro návštěvníky nachystány speciální rukavice, aby nedošlo k poškození knih.

Lékařská fakulta Univerzity Palackého u příležitosti muzejní noci zpřístupní své Anatomické muzeum v Dostavbě Teoretických ústavů v Hněvotínské ulici. Vstup je povolen pouze osobám starším 15 let.

Další články