Zde může být vaše reklama.

Do olomouckých tramvají se vracejí plastové sedačky

Do olomouckých tramvají se vracejí plastové sedačky

foto: archiv redakce

01. 05. 2022 - 03:27

Olomoucký dopravní podnik po létech zjistil, že pro čištění a údržbu tramvají je lepší plastová sedačka, než polstrované sedáky s látkovými potahy. Opakuje se tak půl století stará historie, kdy v 60. létech minulého století obsadily česká města nové tramvaje T3 právě s typickými sklolaminátovými sedáky. T3 můžete potkat ve městech ještě dnes, původní sedačky ale nahradila sedadla látková.

„V uplynulých měsících jsme přistoupili k hloubkovému čištění všech sedaček v tramvajích i autobusech. V některých případech ale na potazích i přes důkladné vyčištění zůstávají skvrny, které jsou poté předmětem stížností cestujících. Proto jsme hledali i jiné možnosti, jak situaci dlouhodobě řešit,“ vysvětlil předseda představenstva olomouckého dopravního podniku Jaroslav Michalík.


Technici zatím nainstalovali plastové sedáky do jednoho vozu, který jezdí na lince X4 nebo 1. Pokud se v provozu osvědčí, čeká výměna sedadel i další vozy olomoucké tramvajové flotily. Dopravní podnik se od změny slibuje snadnější a rychlejší údržbu, která přinese i finanční úspory. Sedm desítek tramvají prochází pravidelným důkladným úklidem jednou za měsíc, v případě znečištění potom častěji.

S výměnou sedaček začaly dopravní podniky v jiných městech již před několika lety. Například v Brně měnily textil za dřevo a plast již od roku 2010. Pražský dopravní podnik začal na základě ankety mezi občany přeměnu tramvají v roce 2014 a od roku 2019 instaluje plastové sedáky i v metru.

Další články