Zde může být vaše reklama.

Do senátu patří především životní a profesní zkušenost

Do senátu patří především životní a profesní zkušenost

foto: Lukáš Navara

17. 08. 2022 - 18:45

Logicky si v posledních dnech všímám názorů lidí na senát. Nesouhlasím s krajními póly takových pohledů, které na jedné straně tuto komoru Parlamentu České republiky považují za zbytečnou nebo na druhou stranu těch, které přisuzují horní komoře pravomoci, jež ve skutečnosti nemá.

Svou „radu starších“ měly historicky všechny civilizace a naši předkové věděli proč. Vždy šlo o snahu vyvážit často neuvážená rozhodnutí, o pohled z širší životní perspektivy, které mohou zabránit nepříjemným následkům. Senát samozřejmě plní ústavní i praktickou funkci pojistky proti případnému porušování principů demokracie, při rozhodování v politice.   

Rozhodně nesdílím názor, který jsem několikrát zaznamenal, že nejlepší kvalifikací kandidáta na senátora je právní vzdělání. Do Senátu putují mimo jiné zákony z Poslanecké sněmovny, které je sice nutné z právního pohledu posoudit, ale k tomu si senátor jistě může přizvat poradce. Právní normy se však týkají všech možných oblastí života mnohdy svou podstatou právníkům vzdálených. A tady je širší životní perspektiva, zkušenosti a nadhled senátorů různých profesí a odborností zcela na místě.

Zastávám proto názor, že senátorský sbor musí znít více hlasy, které nakonec vyústí ve společný závěr, třebaže i kompromis, který je potřebný pro spokojenost našich obyvatel.
 
prof. MUDr. Čestmír Neoral, CSc., kandidát na senátora
za volební obvod č. 61 Olomouc
 
Zadavatel: ODS / zpracovatel: ODS 

Další články