Zde může být vaše reklama.

O víkendu na Floře Festival Tattoo Haná se chystá na druhý ročník

Festival Tattoo Haná se chystá na druhý ročník

foto: archiv redakce

25. 08. 2020 - 15:00

Druhý ročník Tattoo Haná se uskuteční poslední srpnovou neděli. O tom, jaké to je uspořádat takovou akci s ohledem na různá koronavirová opatření, a také proč se takový festival v srdci Hané zrodil, jsme si povídali s organizátorem akce Vojtěchem Havránkem.

„Baví mě se nechat tetovat. Sice už místo ubývá, ale nějaká menší místa se ještě zaplní. Tetoval jsem jen jednou a to kamaráda. Neříkám, že by mě to nebavilo. Možná ano, ale není čas se tomu tak věnovat,“ řekl Vojtěch Havránek.

Na myšlenku uspořádat tattoo festival doma v Olomouci přišel před třemi lety. „Na jednom festivalu, který jsem navštěvoval jedenáct let, jsem byl trošku zklamaný tím, jak to tam vypadá. A cestou domů ve mně uzrála myšlenka udělat něco takového v Olomouci, podle mých představ. Jak jsem dorazil domů, hned jsem začal sepisovat, co všechno bude potřeba, co a jak by mohlo a mělo být. Nikdo mi moc nevěřil, když jsem se o tom nápadu bavil, ale já si šel za svým,“ řekl Havránek.

Vše se postupně vyvíjelo a plánovalo a loni v červnu se konal první ročník Tattoo Action Haná. „Nakonec přijelo 99 umělců, 78 studií z osmi států Evropy. Nečekal jsem, že z myšlenky tuzemské akce, se povede mezinárodní,“ uvedl.

Druhý ročník se měl konat před prázdninami, ale nakonec se akci povedlo přeložit na závěr srpna. „Karanténa a všechna ta opatření mi plány překazily hodně. Akce měla být původně koncem května a jde o největší podnik svého druhu na území bývalého Československa. V Praze ani v Brně se podobné akce letos nepořádaly. Mně se ji podařilo přesunout, protože už byla hotová a nachystaná. Všechna studia souhlasila, neviděla v tom žádný problém. Ale jsou státy, ze kterých se umělci musejí kvůli nařízením omluvit, jako třeba Norsko nebo Srbsko, v rámci toho, že Česká republika začíná být v červených číslech,“ řekl Havránek. Musel přijmout opatření podle předpisů. „Nařízené jsou roušky, museli jsme udělat dva sektory. U každého vchodu bude dezinfekce, to samé na každém stolu studia,“ podotkl.

V akci bude několik mimořádných osobností. „Z olomouckých studií bude členem poroty Tomáš Šmíd z Omen Tattoo Olomouc, což je možná nejstarší studio na Moravě. Dále loňský vítěz celé akce Tobias ze studia Hertogenbosch Tattoo z Olomouce. Přijdou zvučná jména jako Pawel Olokon z Polska, Samuel Potůček ze Slovenska, ten je evropská špička, možná i světová. A asi největší hvězdou je Igor Mitrenga, bude to člen poroty. Ten vyhrál zřejmě nejprestižnější tatérskou soutěž světa NY Empire State Tattoo Expo v New Yorku, kde posbíral většinu cen,“ poznamenal Havránek. Komentovat akci stejná dvojice jako loni - Adam B. Sychrow, člen olomoucké kapely Hazydecay, a Filip Nejedlý, komentátor různých tanečních akcí. „Tahle dvojice byla loni skvělá na to, že se složila až na akci. A já se na ně strašně těším i letos,“ řekl Havránek.

Festival nebude jen o tetování. Přípraven je doprovodný program. „Nachystáno je pět koncertů, které se uskuteční ve dvou dnech, show v zavěšování na háky. Program je na webových stránkách. Krom kapely ze Srbska, která nemůže dorazit kvůli covid19, je konečný,“ poznamenal šéf Tattoo Action Haná.

Havránek věří, že by se z Tattoo Action mohla stát populární tradice. „Zájem byl enormní, měl jsem z toho radost. Určitě vzniká tradice, budu rád, když podpora od olomouckých studií, města i kraje bude. Je to něco nového, něco, co tady nebylo. Myslím, že to přiláká dost zahraničních turistů. S tím je samozřejmě hodně práce a není to jenom tak, že přijedou hned,“ řekl. „Druhý ročník ještě ani neproběhl, ale už pomalu připravuju třetí. Ozvala se mi studia, která letos přijet nemohla. Na příští rok už vím, že přijedou kluci z Moskvy, Kyjeva, ze Srbska, mám tam studia z Anglie, Francie. Stává se z toho mezinárodní akce, z čehož mám radost. A myslím, že Olomouci si takovou akci, jakých tady moc není, zaslouží,“ podotkl.

Tattoo Action Haná 2020 se uskuteční o víkendu 29.-30. srpna na Výstavišti Flora v pavilonu A. Oba dny je pro veřejnost otevřeno od 10.00, jednodenní vstupné je 200 korun, dvoudenní za 300.

Další články