Zde může být vaše reklama.

Hasiči likvidovali škody po povodni v Šumvaldu

Hasiči likvidovali škody po povodni v Šumvaldu

foto: HZS ČR - Olomoucký kraj

11. 06. 2020 - 09:00

Hasiči také včera, už čtvrtý den, zasahovali v Šumvaldu, místě postiženém bleskovou povodní, která přišla do regionu v noci z neděle na pondělí. Prioritou hasičů včera bylo vyčistit tok řeky. Ve spolupráci se správcem toku se pomocí kráčejícího bagru podařilo rozšířit koryto, aby v případě dalších srážek pojmulo více vody.

"Podle předpovědi by se postižené oblasti měly intenzivní srážky vyhnout, ale preventivně jsme nachystali 500 kusů pytlů s pískem. Úzce spolupracujeme s příslušníky PČR, kterých dnes bylo v Šumvaldu 60. V Oskavě pokračovalo pod velením PČR pátrání po pohřešované ženě. Zatím bezúspěšně. Zapojeni byli i policejní potápěči," prozradila mluvčí hasičů Lucie Balážová.

"Kvůli velkému pohybu těžké techniky, která odváží nánosy naplavenin a znehodnocený materiál, byl Šumvald po dobu zásahu uzavřen pro veřejnou dopravu. Ve večerních hodinách PČR provoz obnoví. V celé oblasti pokračovaly intenzivní likvidační práce, které rychle postupují. Čerpáme sklepy a studny. Využíváme i čerpacích kontejnerů," doplnila.

"V Oskavě pracoval sací bagr. Čistili jsme zde koryto toku kráčejícím bagrem a další těžkou technikou. Káceli a řezali jsme stromy, které hrozily pádem. Během zítřka budeme s pomocí kamenů zpevňovat část břehů Oskavy. V Dlouhé Loučce jsme čerpali i velmi hluboké studny a rozdávali jsme pytle s pískem. Zítra budeme v plnění pytlů pokračovat. V Pňovicích jsme odčerpali lagunu v zástavbě," prozradila další činnost hasičů Balážová.

Další články