Zde může být vaše reklama.

Horská služba dostane po extrémním víkendu nové elektrocentrály

Horská služba dostane po extrémním víkendu nové elektrocentrály
Bez Horské služby by si drsné podmínky v horách vyžádaly lidské životy | Foto: Horská služba Jeseníky

foto: Horská služba Jeseníky

07. 02. 2023 - 15:10

Sněhová bouře a vichr přinesly o víkendu několik mimořádně těžkých zásahů Horské službě Jeseníky. Kromě záchrany turistů komplikovaly situaci i výpadky elektrické energie. Horská služba teď dostane nové elektrocentrály, aby byla na výpadcích sítě maximálně nezávislá.  

Radní Olomouckého kraje schválili dar pro horskou službu. Za 200 tisíc korun si záchranáři pořídí dvě elektrocentrály, které poslouží jako záložní zdroj energie. Právě po upynulém víkendu, kdy došlo na Jesenicku k rozsáhlému výpadku elektřiny, se takový dar opravdu hodí.

„Obě elektrocentrály budou sloužit na stanicích Horské služby Jeseníky. Na horách relativně často dochází k výpadku elektrické energie, proto záchranáři potřebují ke své práci kvalitní záložní zdroje,“ zdůvodnil poskytnutí daru Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Pokud poskytnutí finančního daru schválí také zastupitelstvo, převede kraj peníze záchranářům formou darovací smlouvy. Výběr konkrétního typu technického zařízení je už čistě na horské službě.

Ta každý rok ošetří na horách stovky zraněných lidí a jejich počet v posledních letech narůstá. Je to způsobeno především větším počtem cyklistů a lyžařů, kteří do Jeseníků vyráží za adrenalinem. Jen během soboty, kdy bylo extrémní počasí, vyráželi záchranáři čtyřikrát k mnohahodinovým náročným zásahům, při kterých zachránili pět turistů. Přes všechna varování se ale znovu a znbovu najdou lidé, kteří se i v těch nejkritičtějších situacích vydávají do horské krajiny, kde pak nutně potřebují pomoc.   

Další články