Zde může být vaše reklama.

Nejhlubší na světě Hranická propast je hluboká možná až kilometr

Hranická propast je hluboká možná až kilometr
Doposud prozkoumaná část Hranické propasti

foto: Twitter - MapPorn

03. 09. 2020 - 07:01

Tým českých vědců z Akademie věd provedl výzkum, který ukazuje, že Hranická propast by mohla být hluboká kolem jednoho kilometru. Průzkumy přitom potvrdili hloubku "pouze" 473,5 metru a je nejhlubší sladkovodní jeskyní na světě. Skutečná hloubka je zatím neznámá.

O tom, že by propast mohla mít až kilometr se hovoří od roku 2016, kvůli složení a teplotě vody. Nový výzkum českých vědců, který byl zveřejněn v zahraničním časopise Journal of Geophysical Reasearch: Earth Surface to také naznačuje. Geofyzikální testy, které vědci provedli, ukazují, že propast může mít hloubku kolem jednoho kilometru. Zatím jde však pouze o expertní odhad založený na měření mnoha přístrojů.

Vědci využili seismometry, přístrojen na měření atmosférického tlaku, elektrické doporové tomografie apod. Kromě hlouby výzkum ukázal, že původ propasti by mohl být jiný než se doposud myslelo. Propast mohla vzniknout leptáním prosakujících povrchových vod. Nové teorie je nutno ověřit v praxi.

Hranická propast se nachází v přírodní rezervaci na břehu řeky Bečvy. Její hladina začíná v hloubce 69,5 metru. Potápěči se snaží zjistit její hloubku již mnoho desítek let. Nejhlouběji se zde potopil polský potapěč Krzysztof Starnawski v roce 2012, a to do hloubky 225 metrů a odtud ještě vypustil sondu, která dosáhla ještě o 150 metrů hlouběji.

 

Další články