Zde může být vaše reklama.

I v senátu se starám o děti, říká Lumír Kantor

I v senátu se starám o děti, říká Lumír Kantor

foto: archiv Lumíra Kantora

15. 09. 2022 - 12:15

Lumír Kantor je dlouholetým primářem Novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci a posledních šest let i senátorem za Olomoucko. I v senátorské roli se věnuje oblastem spojeným se zdraví a péčí o děti, a jak sám říká práce neonatologa je ta nejlepší na světě. „Na novorozeneckém oddělení pracuji bezmála třicet let. Profesní náplň mi dává celoživotní smysl a odráží se i v mých senátorských aktivitách. Pořádám semináře, kulaté stoly a setkání na nejvyšších úrovních pro zlepšení situace v pro mě blízkých oblastech jako jsou novorozenecký screening, porodnictví, paliativní péče či nedostatek pediatrů,“ doplňuje Kantor. 

Za svůj největší úspěch v Senátu považuje zavedení screeningu všech novorozenců od 1. ledna 2022 na vážné genetické nemoci spinální muskulární atrofii (SMA) a těžkou kombinovanou imunodeficienci (SCID). Jde o obrovskou naději pro nemocné i jejich rodiny. Včasná detekce nemoci totiž umožní léčbu a dává šanci na normální život. „Jen od ledna se nám povedlo zachytit pět dětí s nemocí SMA, tři jsou úspěšně léčeny a dvě sledovány. V České republice se nemoci vyskytují přibližně u 10 dětí ročně. Řadíme se přitom jen k několika zemím světa, které se záchytem těchto genetických nemocí komplexním přístupem zabývají,” vysvětluje Lumír Kantor.
 
Během epidemie koronaviru Lumír Kantor pomáhal s nastavením hygienických pravidel pro mimoškolní aktivity dětí ve spolupráci s hlavní hygieničkou a zástupci z České rady pro děti a mládež. “Skauti mě dokonce ocenili srdcem za skautskou pomoc a získal jsem Cenu České rady dětí a mládeže.” doplňuje Kantor. Kromě spoluorganizace šití roušek pro olomoucké nemocnice nabídl v prvních týdnech pandemie svoji pomoc s testováním nově přijatých dětí v Klokánku. Zároveň se mu podařilo iniciovat zřízení matriky v olomoucké porodnici a dál se věnuje rozvoji paliativní péče v dětské sekci mobilního hospice Nejste sami. 
 
Olomoucký senátor pomáhá nejen v Česku, ale i za hranicemi. Hned v počátcích války na Ukrajině poslali z novorozeneckého oddělení speciální materiál pro předčasně narozené děti do nejpostiženějších ukrajinských měst a vyzval k zapojení do další pomoci i další oddělení a organizaci Nedoklubko. Jeho snaha o pomoc dětem jde vidět i v sociální oblasti. „S podporou většiny senátorů jsem se obrátil na Ústavní soud ohledně zrušení právní úpravy, kvůli které nedosáhla skupina rodičů dětí do čtyř let na zvýšení rodičovského příspěvku. Opatření se dotklo přibližně sedmdesáti tisíc rodin, které příspěvek v původní výši vyčerpaly zrychleně. Ústavní soud však neshledal zákon protiústavním,” lituje Kantor. 
 
V dalším období v Senátu se chce věnovat započaté práci, zejména dokončit rozběhlý projekt nové olomoucké porodnice v Olomouci a zasadit se o vznik České komory porodních asistentek. Pokusí se také odstranit potíže při pedagogickém dohledu nad zdravotně handicapovanými dětmi ve školách a vytvořit podmínky pro dobrovolníky v sociální a zdravotní domácí a hospicové péči.
 
Více informací najdete na webových stránkách www.lumir-kantor.cz.
Zadavatel/Zpracovatel: KDU-ČSL

Další články