Zde může být vaše reklama.

Je jasné, že staronovým primátorem bude Miroslav Žbánek

Je jasné, že staronovým primátorem bude Miroslav Žbánek

foto: Pavel Jedlička

26. 09. 2022 - 10:52

V Olomouci se rýsuje nová koalice. ANO v čele se stávajícím primátorem Miroslavem Žbánkem tentokráte drtivě zvítězilo, což hnutí zaručuje hned 16 míst v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Druhá na pomyslné pásce skončila koalice SPOLU složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Třetí je pak další koalice hnutí ProOlomouc a Pirátů. Od soboty probíhají povolební vyjednávání.

V médiích se již objevila informace o rodící se spolupráci hnutí ANO a hnutí spOLečně, za kterou v zastupitelstvu zasedne čtveřice zastupitelů, o jednoho více než v předchozím období. V součtu jde tak o 20 zastupitelů a hledá se tak třetí subjekt do party pro nutnou nadpoloviční většinu v zastupitelstvu. Koalice SPOLU má o spolupráci zájem a nabízí svých 10 zastupitelů, což by činilo pohodlnou většinu 30 hlasů. Zájem naší redakci potvrdil Martin Major, stávající první náměstek primátora. „Na základě rozdělení karet voliči usilujeme o možnost pokračování ve stejné formaci jako v uplynulých čtyřech letech, kde by v rámci SPOLU přibyla TOP 09. Tato varianta je pro nás prioritou. Zatímco koalice v období 2018–2022 měla v zastupitelstvu 26 hlasů, nyní by to bylo 30. To nelze interpretovat jinak, než že byli voliči s vedením města spokojeni a přejí si v nastaveném složení pokračovat,“ sdělil předseda olomoucké ODS. 

ANO hned po volbách vyloučilo spolupráci s SPD a také hnutím STAN, které se proti vítězí jednoznačně vymezilo. V povolební matematice je tak ještě početně možná spolupráce s ProOlomouc a Piráty, kteří drží 8 mandátů. V porovnání s uplynulým obdobím však tato koalice, navzdory hlasitému opozičnímu působení, v zastupitelstvu jeden mandát ztratila, protože původně drželi zástupci těchto subjektů mandátů 9.

Další články