Zde může být vaše reklama.

Pole se musí změnit Je potřeba budovat remízky - říká Hněvotín

Je potřeba budovat remízky - říká Hněvotín
Ilustrační foto

foto: Pixabay

18. 06. 2020 - 08:03

Obec Hněvotín nechce, aby v okolí byly pouze lány jedné plodiny. Má zájem o to, aby se její obyvatelé mohli procházet po hezké přírodě v bezprostředním okolí obce. Proto pohrozila zemědělcům, kterým pronajímá obecní půdu, že pokud pole nerozdělí pomocí remízků a alejí, nájem ukončí.

Obec pronajímá zhruba osmatřicet hektarů orné a lesní půdy. A v úterý starosta zemědělcům oznámil, že pokud nebudou ochotni přistoupit na nové podmínky, Hněvotín jim vypoví nájemní smlouvy.

„Nechceme žít mezi lány řepky a kukuřice,“ řekl Seznam Zprávám starosta obce Jaroslav Dvořák.  Který by rád docílil příjemnější krajiny, s menší erozí a většího vsakování vody do spodních vod. „Chceme, aby našich osmnáct stovek obyvatel mohlo vyrážet na procházky a výlety do pěkné krajiny,“ dodal Dvořák.

Hněvotín se podobnou cestou již vydala a podniká kroky pro zlepší stavu krajiny. Sama obec už vysadila stovky stromů. V okolí polních cest vysazují původní nešlechtěné druhy ovocných i neovocných stromů a pomocí alejí dělí krajinu na menší celky.

„Čeká nás hledání kompromisu. Pokud nás zemědělec přesvědčí, že v námi určeném místě remízek není možné vytvořit, budeme chtít, aby vznikl o kus dál. Pokud budou tvrdohlaví a neustoupí, dostanou výpověď,“ uzavřel starosta.

Další články