Zde může být vaše reklama.

Nezopovědná učitelka Jen sekundy dělily školní autobus od tragédie

Jen sekundy dělily školní autobus od tragédie

23. 05. 2019 - 15:00

Jak málo stačilo, aby obyčejná kolona mezi Olomoucí a Prostějovem skončila obrovskou tragédií. Stojící řada aut přiměla nezodpovědnou učitelku školního autobusu, aby nechala děti na dálnici vystoupit a vyčurat se do příkopy.

Ve stejný moment se ale rozhodl motorkář objet kolonu odstavným pruhem, na poslední chvíli se mu ale podařilo stroj zastavit. Video koluje internetem a znovu otevřelo debatu bezpečnosti na českých silnicích. K události došlo v sobotu 18. května před čtvrtou odpolední, video z kamery je už ve zkoumání policie. Zda bude obviněna učitelka nebo řidič autobusu, který by neměl dopustit vystupování na dálnici, je v tuto chvíli předmětem dalšího šetření ze strany policie.

Co k podobným situacím říká zákon? Je nejasný a dá se dokonale ohnout. Ostatně posuďte sami:
Zákon je velmi rozsáhlý s mnoha ustanoveními, víceméně vždy ale řeší toliko „předjíždění“ a definuje ho ve smyslu objíždění pomaleji „jedoucího“ vozidla. Slovo jedoucího má veliký právní smysl, protože pokud vozidlo stojí, tak se nejedná o předjíždění ale o „objíždění“ a v tomto případě by se to dalo pro eventuálně obviněného motorkáře z právního hlediska „uhrát“ na objíždění překážky silničního provozu. „Řidič, který při objíždění vozidla, jež zastavilo nebo stojí, nebo při objíždění překážky provozu na pozemních komunikacích anebo chodce vybočuje ze směru své jízdy, nesmí ohrozit ani omezit protijedoucí řidiče a ohrozit ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Přitom musí dávat znamení o změně směru jízdy,“ říká dotyčný paragraf 16. Něco jiného je „předjíždění“, kde zákon výslovně hovoří o tom, že se tak děje obvykle vlevo. „Vpravo se předjíždí vozidlo, které mění směr jízdy vlevo a není­‑li již pochybnosti o dalším směru jeho jízdy. Při jízdě v připojovacím nebo odbočovacím pruhu se smí vpravo předjíždět též vozidlo jedoucí v průběžném pruhu. Odbočovací pruh je přídatný jízdní pruh určený pro odbočování (vyřazování) vozidel z průběžného jízdního pruhu,“ říká následující paragraf. Přímo s odstavným pruhem je to ale o kousek jednoznačnější a zkrátka se nesmí: Odstavný pruh (zpevněná krajnice) slouží jen pro odstavení nepojízdného vozidla. Jízda v něm se pokutuje nejen u nás, ale i v zahraničí. Bohužel, ve většině případů podobné chování mnohým prochází, protože kde není žalobce, není ani soudce.

Další články