Zde může být vaše reklama.

rychlý internet Jeseník bude testovat 5G sítě

Jeseník bude testovat 5G sítě

foto: Pixabay - ilustrační foto

23. 06. 2020 - 08:02

Několik subjektů v Jeseníku se zapojí do testování 5G sítí. Všechny z nich jsou na testování připraveny, nebude potřeba budovat novou infrastrukturu. V tuto chvíli se čeká na operátora, až spustí přenos dat.

Termín začátku testování zatím není stanoven. Vše oddálila opatření kvůli koronaviru a situaci komplikuje také oddálení aukce frekvencí pro 5G sítě.

Po spuštění přenostu dat se na testování bude podílet mimo jiné i gymnázium v Jeseníku, které se robotice a technice věnuje už delší dobu. V poslední době jste o nich mohli slyšet například díky úspěchu v celosvětové soutěži First Lego league.

Robotika studenty baví, a tak není divu, že se v robotice tak zdokonalili, že byli schopni s roboty secvičit divadlo. Nazkoušeli Čapkovo drama RUR. „Jsme uvedeni i na anglické Wikipedii, že jsme zahráli první robotické divadlo,“ řekl jeden ze studentů Českému rozhlasu.

Studenti zapálení do robotiky budou mít po spuštění 5G sítě možnost ji otestovat. „5G sítě chceme testovat na robotech a na autonomním autě, v žádném případě to nechceme testovat na studentech,“ řekl pro Český rozhlas učitel informatiky Roman Chasák.

Kromě gymnázia bude 5G síť testovat také firma Oskar senior, která vytvořila software usnadňující domácí péči o seniory. „5G sítě, vzhledem k tomu, že umožňují mnohem větší přenos dat, tak pomohou poskytovatelům péče sledovat mnohem více seniorů. Umístíme k několika klientům několik senzorů a uvidíme, jak to bude fungovat v praxi,“ upřesnil pro Český rozhlas majitel společnosti Tomáš Posker.

Na testování se budou podílet také další subjekty. Všechny z nich jsou ale na 5G sítě připraveny. Proto nebude nutné budovat žádnou novou infrastrukuru, pouze se posílí ta stávající.

Další články