Zde může být vaše reklama.

Změny v parkování Jeseník čeká nové parkovací automaty a změní ceník parkovného

Jeseník čeká nové parkovací automaty a změní ceník parkovného
Od září budou v Jeseníku k dispozici nové parkovací automaty. Dojde také ke změně ceníku

foto: jesenik.org

14. 07. 2020 - 08:01

Město Jeseník v září vymění staré parkovací automaty za nové. Budou mít menší spotřebu energie a nabídnou více možností platby. S výměnou parkovacích automatů dojde také ke změně cen za parkování.

S novými parkovacími automaty mohou řidiči zaplatit jedním ze tří způsobů - platební kartou, mobilní aplikací nebo mincemi.

Nejdříve zadají registrační značku vozu, poté se navolí délku parkování a zaplatí. Díky novému systému se už nebudou muset vracet zpátky k autu, aby umístili parkovací lístek za okno. O vše se postarají moderní technologie.

„Lidé nejsou příliš zvyklí na zadávání registrační značky, které jim zprvu může připadat zdlouhavé. Je to však jako při zavádění každé novinky,“ řekl místostarosta Jeseníku Václav Urban.

Zatímco při platbě přes parkomat je nutné pokaždé zadávat registrační značku vozidla, při použití mobilní aplikace stačí tento krok provést pouze jednou. Navíc pomocí chytrého telefonu lze také prodloužit délku parkování, a to z jakéhokoliv místa.

Nové parkomaty, které už fungují i v jiných městech republiky, zároveň zjednoduší a zefektivní práci strážníků. „Pomocí mobilní aplikace, po vyfocení registrační značky, ihned zjistíme, zda řidič zaplatil nebo ne. Odpadne tak kontrola parkovacích lístků za sklem, což bývá někdy problematické,“ vysvětlil Radek Sedlář, zástupce ředitele Městské policie Jeseník.

Na území města je celkem sedm parkovacích automatů, na Masarykově náměstí, v ulicích Lipovská, Dukelská, K. Čapka a na náměstí Svobody. Na náměstí Svobody se jejich počet zredukuje ze dvou na jeden a v ulici „dolní“ Dukelská se zvýší z jednoho na dva. Zóna placeného parkování se tak zde rozšíří po celé délce ulice.

Pořízení nových parkovacích automatů město výjde na necelých milion sedm set tisíc korun bez DPH.

 

Změna cen parkovného

Současně s výměnou parkomatů dojde od září letošního roku k úpravě ceníku za parkování. Za první půlhodinu zaplatí motorista deset korun a za každou další započatou hodinu dvacet korun.

Přímo v centru města, na Masarykově náměstí, si řidiči oproti jiným lokalitám ve městě připlatí za parkování delší než hodinu. Druhá a každá následující hodina je přijde na 40 korun, to znamená, že například za dvě hodiny parkování zaplatí 60 korun a za tři hodiny rovnou stokorunu.

Nově bude na Masarykově náměstí zpoplatněno parkování také v sobotu od 8 do 12 hodin. „V tuto dobu náměstí žije jako ve všední dny. Obchody jsou otevřené a lidé sem jezdí za nákupy, přibývá i turistů, konají se zde svatby.

Tímto opatřením chceme regulovat hustotu dopravy, je to běžný trend. Řidiči by si měli uvědomit, že pokud chtějí parkovat přímo v centru města, musí si připlatit,“ poznamenal místostarosta Jeseníku Václav Urban.

Další články