Zde může být vaše reklama.

Jsem pro zásadní zlepšení péče o staré a nevyléčitelně nemocné

Jsem pro zásadní zlepšení péče o staré a nevyléčitelně nemocné

foto: Lukáš Navara

31. 08. 2022 - 15:39

V souvislosti s neúprosnou demografickou křivkou, která zaznamenává stárnutí populace u nás, se do povědomí lidí dostává paliativní péče. Tento obor na trojmezí medicínské, sociální a duchovní péče se věnuje nemocným v pokročilém stádiu, osobám v závěru života. Zejména lékaře staví tento způsob péče do nových situací. Chci pomoci při hledání a formulování jejích standardů tak, aby tato potřebná péče nebyla jen doménou izolovaných ostrůvků dobré praxe, ale stala se nedílnou součástí systému na pomezí lékařské a sociální péče.

Vidím velký dluh v zařazení těchto témat do lékařského systému vzdělávání i osvěty obecně. Vítám proto konání XIII. celostátní konference paliativní péče, která se uskuteční už za tři týdny v Ostravě, a která si neklade menší cíl, než „nacházet společnou řeč a hledat cesty, které pomohou proměňovat péči o závažně nemocné“. Z programu je zřejmé, že na pořadu dne budou zajímavá témata workshopů od prenatální paliativní péče, přes praktická řešení krizových situací, nezbytnou komunikaci s rodinou, až po spirituální rozměr bolesti.  

Domnívám se, že i v rámci našeho Olomouckého kraje bychom měli hledat způsoby, jak rozšiřovat komunitu odborníků a zvyšovat jejich odbornost. Byl jsem překvapen, že to vnímá stejně jako já dost lidí kolem mě. To, že mě oslovili mi také potvrdilo, že má angažovanost ve věci paliativní péče je správným rozhodnutím. 


prof. MUDr. Čestmír Neoral, CSc. kandidát do Senátu


zadavatel: ODS / zpracovatel: ODS 

Další články