Zde může být vaše reklama.

KURIÓZNÍ TVOR Klokánek krysí ze Zoo Olomouc je nadšený houbař

Klokánek krysí ze Zoo Olomouc je nadšený houbař

foto: Zoo Olomouc

31. 03. 2023 - 18:44

Olomoucká zoo představuje svým návštěvníkům klokánka krysího. Návštěvníci ho v zahradě mohou vidět zcela poprvé, v minulosti totiž klokánky zoo nikdy nechovala. Jak už název napovídá, je pro tohoto vačnatce příznačný protáhlý čumák, tělem se podobá více kryse i proto, že má zadní nohy kratší než ostatní klokani.

„Sameček, který přicestoval z Polska, se narodil v roce 2022 v Zoo Opole. Ihned po připojení k samičce si padli do oka a sdílí spolu spací místo pod palandou, kterou využívají kusu liščí. Budeme se těšit na mláďata od tohoto páru, kterých bychom se mohli dočkat již koncem tohoto roku,“ uvádí zooložka Ing. Jitka Vokurková. Tento druh není příliš často chován s ohledem na jeho převážně noční aktivitu. S klokánky se proto mohou návštěvníci setkat v Pavilonu netopýrů.

NADŠENÝ HOUBAŘ

V přírodě pije vodu jen minimálně, vystačí si s vodou obsaženou v jeho nejoblíbenější potravě-v houbách z příbuzenstva lanýžů, jež se vyznačují převážně podzemními plodnicemi, které „vypátrá“ za pomocí čichu a tvoří v určitém ročním období až 80 procent jeho potravy. Při jejich hledání překonává značné vzdálenosti. Byť se vzhledem ke konzumaci hub jedná o potravního specialistu, živí se i další rozmanitou rostlinnou potravou, ale i hmyzem, červy, které vyhrabává předníma nohama.

VÍTANÝ ZAHRADNÍK

"Klokánci jsou vítanými zahradníky," říká o klokánkovi mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská. "V rámci ekosystému hloubí jámy, ve kterých se drží voda a usazují nánosy naváté větrem, což je skvělé prostředí pro klíčení semen."

Další články