Zde může být vaše reklama.

Kniha připomíná vysídlení Němců z Olomoucka

Kniha připomíná vysídlení Němců z Olomoucka

foto: kniha Martina Hájka

06. 10. 2022 - 07:58

Právě vyšlo druhé vydání úspěšné knihy Martina Hájka Odsun Němců z Olomouce.

Knihovna regionální historie se rozrostla o další titul. Vychází nové vydání Odsunu Němců z Olomouce. Kniha se věnuje poválečnému „zúčtování“ s německou menšinou v Olomouci a okolí po skončení druhé světové války a jejím vysídlení do Německa. Čtenáři se zde mohou dozvědět, jak vypadaly česko-německé vztahy v Olomouci před odsunem, a přečíst si, jak to vypadalo v internačnímu táboře v Nových Hodolanech.

 

Autor knihy Martin Hájek k tomu poznamenal: Když se mluví o německé menšině u nás, většina z nás si představí Sudety, oblast českého pohraničí. Málokdo si uvědomí, že oblast německého osídlení končila ze severu až na Konicku a v Oderských vrších a kromě toho existovaly ještě německé jazykové ostrovy jako byla třeba Olomouc,“ vysvětluje Hájek a dodává: Když jsem před lety zkoumal téma vysídlení Němců z Olomouce, překvapilo mě, jak málo je probádané. Německá minulost města jako by se vytratila z regionální paměti. Za tu dobu se situace změnila a vzniklo mnoho dalších prací, které se dané tematice věnují.“

 

Kniha byla původně vypracována jako diplomová práce na Katedře historie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně pod vedením historika Martina Markela. Původní vydání z roku 2013 bylo rozebráno, a tak autor vyslyšel poptávku po novém vydání. Kniha prošla před vydáním důkladnou revizí.V současnosti se připravuje i německý překlad.

 

Martin Hájek vystudoval historii na Masarykově univerzitě v Brně. Doktorské studium obecných dějin absolvoval na Univerzitě Palackého v Olomouci. Zabývá se především německou menšinou v Olomouci a česko-německým vztahům v době první Československé republiky. Je autorem knih Odsun Němců z Olomouce (2013), Vrahovice v moderní době. Dějiny obce v letech 1885–1973 (2019) a Olomoučtí Němci 1918–1938. V současnosti působí jako středoškolský pedagog.  

 

Publikaci je možno si koupit na e-shopu distribuční firmy Kosmas:

https://www.kosmas.cz/knihy/514769/odsun-nemcu-z-olomouce/

 

HÁJEK, Martin. Odsun Němců z Olomouce. Vrahovice 2022.

ISBN: 978-80-11-01912-9.

Formát A5, brožovaná

Počet stran 154.

Doporučená prodejní cena: 250 Kč.

 

Další články