Zde může být vaše reklama.

Koho se rozhodli ANO a spOLečně přizvat k vládnutí v Olomouci?

Koho se rozhodli ANO a spOLečně přizvat k vládnutí v Olomouci?

foto: archiv Mirka Žbánka a Otakara Štěpána Bačáka

28. 09. 2022 - 07:30

O víkendu se konaly volby do obecních zastupitelstev. V Olomouci s přehledem vyhrálo s 31,8 procenta hnutí Ano, za ním skončila s 19,6 procenta koalice SPOLU, následovaná Piráty a ProOlomouc (15,5%), SPD s Trikolórou (11,4%), hnutím spOLečně (8,7%) a STAN se Zelenými (5,7%). Komunisté a sociální demokraté se po několika desítkách let do zastupitelstva nedostali. Volební účast byla těsně pod 40 procent. V souboji o Senát jdou do druhého kola Milan Brázdil (ANO) a Lumír Kantor (za KDU-ČSL). 

„Konečně i dvouleté děti do mateřských škol“. S tímto pro mnohé kontroverzním heslem šla do komunálních voleb Kateřina Dobrozemská, trojka na kandidátce sdružení ProOlomouc a Pirátské strany v olomouckých komunálních volbách. Zda bude mít šanci proměnit své sliby ve skutky, zatím není jasné. Ačkoli Dobrozemskou spolu se sedmi dalšími kandidáty ze sdružení poslali voliči do pětačtyřicetičlenného zastupitelstva, nemusí to stačit na to, aby se dostala do koalice, která bude další čtyři roky řídit město.
 
Vítězné hnutí ANO, které vyhrálo volby a má 16 zastupitelů, již avizovalo, že vytvořilo dvojblok s hnutím spOLečně (4 mandáty) a nyní si budou vybírat, kterého dalšího partnera do koalice pozvou. Nabízí se osvědčená sestava z minulého období, kdy oba subjekty vládly na olomoucké radnici s KDU-ČSL a ODS (nyní spolu s TOP 09 tvořící sdružení SPOLU – 10 mandátů). Nebo se dvojblok může spojit právě s Piráty a ProOlomouc (8). Právě této koalici dává přednost spOLečně, jak avizoval předseda hnutí Robert Runták.
 
Méně pravděpodobné je, že by dvojice ke spolupráci přizvala SPD s Trikolórou (5 mandátů) či v rámci široké kolice STAN se Zelenými (2 mandáty). Povolební matematika také nabízí možnost, že se některé z méně úspěšných stran spojí dohromady a pošlou do opozice vítězné ANO, což se stalo v Olomouci po volbách v roce 2014. Tomu ale zatím nenahrává průběh vyjednávání (pozn. red psáno v úterý 27. září).
Minimálně na čas z olomoucké komunální politiky zmizely dvě tradiční strany – KSČM a ČSSD, které nedosáhly na potřebnou hranici pěti procent, stejně jako Přísaha ex-policisty Roberta Šlachty.
 
Oproti předešlému volebnímu období ANO posílilo o dva mandáty ze 14 na 16. O post primátora se znovu bude ucházet Miroslav Žbánek, lídr kandidátky a dosavadní primátor Olomouce. „Že ten výsledek bude až tak příznivý mnohé z nás příjemně překvapilo. Je to asi souběh dvou skutečností, a to jednak čtyřleté působení celého zastupitelského klubu a pak taky nálady ve společnosti související se zvládáním nebo spíš nezvládáním energetické a ekonomické krize v podání současné vlády,“ prohlásil Žbánek. Vytvoření dvojbloku se spOLečně sotva den po volbách vysvětlil předchozí dobrou spoluprací s hnutím, zejména pak se svým současným ekonomickým náměstkem Otakarem Bačákem.

Další články