Zde může být vaše reklama.

NEJKRÁSNĚJŠÍ STROMY Alej roku můžete vybrat i vy

Alej roku můžete vybrat i vy

foto: Jaromír Král/ archiv soutěže

16. 10. 2023 - 10:55

Olomoucký kraj – Již třináctý ročník ankety Alej roku je v plném proudu. Do 24. října můžete i vy nominovat výjimečné stromořadí, které vás něčím zaujalo. Zatím lidé z celé republiky poslali 45 tipů na aleje a stále přibývají další. Od 2. listopadu do 25. ledna chystá pořádající organizace Arnika veřejné hlasování.

Lidé poslali do soutěže 45 alejí ze 13 krajů České republiky. V Olomouckém kraji jsou nominovány čtyři aleje. Mezi nimi historická třešňová alej u Nového Malína na Šumpersku, Alej Jánský vrch v Javorníku na Jesenicku, dubová alej u zámku Čechy pod kosířem na Prostějovsku nebo zámecká alej v nedalekém Hluchově. Vítězné stromořadí získá díky anketě unikátní ošetření kořenů stromů.

Cílem ankety Alej roku je zvýšit zájem lidí o aleje a stromořadí, které patří ke zdravé a fungující krajině. “Motivujeme lidi, aby se zajímali o vzrostlé stromy, protože jsou důležitou součástí našeho prostředí, přinášejí užitek lidem a pro přírodu mají také mnoho významných funkcí,” řekla koordinátorka akce Denisa Hronová.

Nominovat může kdokoliv – jednotlivec, škola, spolek, neziskovka, firma přes nominační formulář. Stačí, že se vám alej líbí, nebo že s ní máte spjatu milou vzpomínku. Hledají se aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladé, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. “Každá má šanci na výhru, rozhodnout může její silný příběh, obdivuhodná krása, snaha o záchranu nebo zapojení místních lidí do hlasování,” dodala koordinátorka. Podrobné informace najdetet na alejroku.cz

 

 

Další články