Zde může být vaše reklama.

20 LET TELEVIZE CATVUSA Američtí televizní diváci mohou vidět i krásy Olomouckého kraje

Američtí televizní diváci mohou vidět i krásy Olomouckého kraje

foto: CATVUSA

10. 07. 2023 - 10:14

Czech-American TV, americká nekomerční televizní společnost, která propaguje v zámoří i Olomoucký kraj, slaví narozeniny. Před 20 lety se John Honner, televizní producent českého původu, rozhodl propagovat Českou republiku včetně Olomouce v Americe prostřednictvím televizního programu. Z menšího vysílání se stal projekt, který na kabelové televizi sledují více než 3 miliony domácností v USA a díky internetu také obyvatelé Kanady, Austrálie, Asie, Británie či Německa.

Důležitou částí projektu jsou webové stránky, kde se kromě již odvysílaných  pořadů nachází i různé rubriky, které přibližují českou kulturu zahraničnímu publiku. Například v rubrice „COOKING“, si mohou lidé vyzkoušet uvařit česká jídla. Další sekcí je třeba „GENEALOGY“, kde diváci najdou praktické pomůcky k dohledání jejich českých předků. Dále následují sekce, které obsahují informace o českých památkách, tradicích anebo lekce základů českého jazyka. Tyto vlastivědné projekty mají i svého maskota, kterým je karikatura Českého Honzy.

Czech-American TV (CATVUSA) je v Americe registrována jako nezisková organizace. Na jejím chodu se podílejí odborníci z České republiky a Spojených států, kteří pomáhají jako dobrovolníci. Důležitou součástí této televizní společnosti jsou i studenti z mnoha českých středních a vysokých škol. Ti se podílejí na vytváření článků, videoreportáží, grafice, animaci, IT developmentu, PR a marketingu, zejména se zaměřením na cestovní ruch. CATVUSA spolupracuje například s ČVUT v Praze, Slezskou Univerzitou v Opavě, Univerzitou Hradec Králové, ZČU v Plzni, Univerzitou Palackého v Olomouci či Obchodní akademií Přerov. Výsledky spolupráce s moravskými studenty si můžete prohlédnout třeba v půlhodinové reportáži o krásách Olomouckého kraje zde

Pořady, které jsou každý týden vysílány, vznikají především ve spolupráci s českými krajskými úřady anebo i s některými městy. Projekt Czech-American TV je velmi úspěšný, dokazují to pozitivní ohlasy od diváků a mnoho ocenění, jak už ve Spojených státech amerických, tak i v České republice. 

John Honner, zakladatel a ředitel Czech-American TV, shrnuje úsilí společnosti následovně: „Posláním našeho vysílání na kabelové televizi a prostřednictvím internetu, které má formu pravidelných pořadů, je rozšiřovat povědomí, ukazovat a zviditelnit české regiony ve světě a dělat osvětu českému kulturnímu dědictví.   Česká republika je tak jednou z mála zemí, která se může pochlubit tím, že má takové unikátní pořady v televizi v zahraničí. Kromě vysílaní se staráme i o celou řadu vzdělávacích projektů na našem webovém portále, který v současné době zahrnuje přes dva tisíce stran.“

Pro více informací o Czech-American TV můžete navštívit oficiální webovou stránku na adrese www.catvusa.com kde jsou všechny projekty k dispozici v horním menu, pod tlačítkem „MORE“.

Další články