Zde může být vaše reklama.

ABY NEZKRACHOVALY Čerstvé pečivo na vesnici? Blíží se pomoc pro malé venkovské obchody

Čerstvé pečivo na vesnici? Blíží se pomoc pro malé venkovské obchody

foto: Olomoucký kraj

02. 03. 2024 - 11:54

Udržet nad vodou malé vesnické prodejny pomáhá každý rok speciální program Olomouckého kraje. Letos tuto podporu výrazně zvýší.

Radní Olomouckého kraje rozhodli o navýšení peněz na dotační program Obchůdek. Hradí se z něj provoz malých vesnických prodejen, kde si lidé mohou koupit čerstvé pečivo, ale i jiné základní potraviny nebo zboží denní potřeby. Bez podpory by jim hrozil krach. 

„O program je velký zájem. Olomoucký kraj navýší jeho podporu na 3,5 miliónu korun. I tímto plní hejtmanství svůj slib, že se zasadí o větší podporu venkova,“ zdůraznil Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Dalších 3,8 miliónu korun přidá do balíčku Ministerstvo průmyslu a obchodu. Celkem tak na podporu malých prodejen v Olomouckém kraji půjde 7,3 miliónů korun. Kraj napřed dotace proplatí ze svého, a pak ministerstvo požádá o zpětnou platbu.

„Udržení základních služeb na venkově je pro nás prioritou. Nemůžeme dopustit, aby z venkova mizely malé prodejny s potravinami a například senioři pak za nákupy museli složitě dojíždět do větších měst,“ dodal Jan Šafařík, krajský náměstek pro oblast rozvoje venkova.

Další články