Zde může být vaše reklama.

Tentokrát to byl alkohol Další kontrola ČOIky a Olomoucko zase nejhůř

Další kontrola ČOIky a Olomoucko zase nejhůř

foto: archiv

29. 07. 2019 - 06:00

Česká obchodní inspekce provedla v 1. čtvrtletí 2019 kontroly zaměřené na nabídku, prodej a skladování alkoholických nápojů a tabákových výrobků. Celkem uskutečnila 1 561 kontrol a porušení právních předpisů zjistila více než u poloviny z nich. Olomoucký kraj se opět "vyznamenal"; hůř už doppadly jen Plzeňský a Karlovarský.

Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontrolní akci provedenou v 1. čtvrtletí 2019. Kontroly byly zaměřené na dodržování právních předpisů, upravujících nabídku, prodej a skladování alkoholických nápojů a tabákových výrobků. Akce byla cílena především na ustanovení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních a zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. V období od 2. ledna do 31. března 2019 proběhlo celkem 1 561 kontrol a porušení právních předpisů bylo zjištěno u 822 kontrol, což je 52,7 %.

Česká obchodní inspekce uskutečnila 47 kontrol ve spolupráci s dalšími dozorovými orgány a k 22 kontrolám byly přizvány osoby mladší 18 let. Nejčastěji prodejci neumístili na místech prodeje alkoholických nápojů zjevně viditelný text týkající se zákazu prodeje těchto nápojů osobám mladším 18 let, případně nebyl tento text pořízen v zákonem stanoveném provedení, tj. v českém jazyce, černými tiskacími písmeny na bílém podkladě o velikosti písmen nejméně 2 cm nebo prodali či podali alkoholický nápoj osobě mladší 18 let nebo stejně jako v případě alkoholu na místech prodeje tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření a elektronických cigaret neumístili pro spotřebitele zjevně viditelný text o zákazu prodeje tohoto zboží osobám mladším 18 let. Porušení dalších ustanovení bylo zjištěno v menším počtu.

Další články