Zde může být vaše reklama.

Dokončení přechodu na televizní vysílání DVB-T2

Dokončení přechodu na televizní vysílání DVB-T2

foto: Pixabay

06. 09. 2020 - 15:00

Kvůli koronavirovému nouzovému stavu vláda ČR posunula přechod na nový typ digitálního pozemního televizního vysílání. Tím měla být zajištěna informovanost všech obyvatel. Přesto se už většina z nás dočkala nového vysílání na konci srpna. Co teď dělat, pokud vám televize přestala fungovat?

Minulý týden došlo k přepnutí na nový typ vysílání u předposlední skupiny vysílačů. Změna se dotkla asi třetiny domácností – Vysočiny, Pardubického, Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Na starším typu vysíláni už tedy funguje pouze Zlínsko.
 
Nepříjemnosti mohou postihnout i ty, kteří si mysleli, že jsou na přechod vysílání připraveni. Protože i relativně nové přístroje, vyrobené před rokem 2017, mohou mít s novým typem vysílání problém. Je totiž pravděpodobné, že televize sice podporuje DVB-T2, ale s kódováním MPEG4. A nové vysílání potřebuje kódování HEVC. 

V podobném případě je nutné pořídit set-top box, který převede nový typ vysílání i kódování. V takovém případě je nutné dát si pozor, aby set-top box podporoval právě SVB-T2 + HEVC. 
 
Situaci je možné vyřešit i úplně novou televizí. Ale taková investice není nutná, protože dostačující set-top box je možné pořídit zhruba za 500 korun.

Další články