Zde může být vaše reklama.

Doprava vlaky po 2022? Kraj podepsal smlouvu s Českými drahami

Doprava vlaky po 2022? Kraj podepsal smlouvu s Českými drahami

foto: Olomoucký kraj

06. 01. 2021 - 17:06

Deset let. Tak dlouho bude platit nově uzavřená smlouva na zajištění regionální dopravy po železnici, kterou ve středu 6. ledna podepsali zástupci Olomouckého kraje a Českých drah. Smlouva, která se týká souboru tratí Elektrická síť - střed a nová infrastruktura, vstoupí v platnost po skončení současné smlouvy, tedy na začátku roku 2023.

Vzhledem k tomu, že hejtmanství ročně investuje do zajištění vlakové dopravy pro své obyvatele stovky milionů korun, klade si v rámci nové smlouvy za cíl zajistit zvýšení kvality cestování, ke kterému by měl mimo jiné přispět také nákup nových vlaků.

„Lidem tak nabídneme komfortnější, ekologičtější a bezpečnější alternativu k přepravě autem,“ řekl hejtman Josef Suchánek.

Nová smlouva zajišťuje, že vlaky, které dráhy do kraje dodají, budou vybavené evropským zabezpečovacím systémem (ETCS).

„V případě elektrického souboru potřebujeme nová drážní vozidla. Stávající jsou totiž na hranici technické i ekonomické životnosti. Počítáme s dodáním bezmála tří desítek nových vlaků,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Zácha.

Elektrická síť – střed a nová infrastruktura zahrnuje celkem osm tratí v elektrické trakci. Jedno ze spojení, které do těchto osmi patří, mezi Olomoucí, Uničovem a Šumperkem, v současné době prochází elektrizací.

Další články