Zde může být vaše reklama.

Dopravní expert Charouz: Motorkáři by měli přemýšlet a ubrat plyn

Dopravní expert Charouz: Motorkáři by měli přemýšlet a ubrat plyn

foto: Policie ČR - Olomouc

31. 03. 2021 - 06:00

S příchodem jarního počasí se na silnicích stále častěji objevují milovníci motorek, kteří chtějí své stroje po zimně pořádně provětrat. Často pak ale natěšení riskují a nehody mohou skončit i tragicky. K jedné takové tragédii došlo ve čtvrtek 25. března v Hodolanech u Myší díry, kde motorkář nepřežil srážku s osobním autem. Miroslav Charouz, dopravní expert společnost BESIP upozorňuje, že by motorkáři měli zvlášť na jaře více přemýšlet a při jízdě ubrat plyn.

Nehod, do kterých je zapletená motorka, přitom stále přibývá. Jen v loňském roce jich BESIP zaznamenal 154. A to jde jen ty, které někdo nahlásil Dopravní policii.

„Z hlediska místa jsou nejhorší okresy Olomouc a Šumperk kde se stalo 70 procent nehod. Typickou nehodou motorkáře je nezvládnutí jízdy a srážka s jedoucím vozidlem ať již při předjíždění nebo v protisměru a případně v křižovatce, dále je to pád a následná srážka s pevnou překážkou jako jsou stromy, svodidla a podobně,“ řekl Večerníku Charouz.

Podle dopravního experta se však motorkáři dopouštějí i zbytečných chyb, kdy nesledují silnici dostatečně daleko před sebou, pozdě reagují na vývoj provozu i chyby druhých řidičů.

„Bohužel je to on, kdo je téměř vždy více až fatálně poškozen. V začátku motosezóny též hraje velkou roli nevyježděnost mnoha motorkářů, studený, často znečištěný povrch po zimní údržbě, též chyby řidičů ostatních účastníků, kteří nejsou na přítomnost motocyklů ještě zvyklí,“ doplnil Charouz.

Úplně jinou kapitolu, co se týče nehodovosti, tvoří podle Charouze nepřiměřená rychlost, která sice není nejčastější příčinou dopravních nehod, ale má za následek ty nejvíce tragické. "Proto by měli motorkáři zejména z jara více přemýšlet a ubrat plyn," řekl Večerníku Charouz.

Nepozornost motorkářů pak může skončit i jejich smrtí, jako se to stalo ve čtvrtek 25. března u myší díry v Hodolanech, kde řidič motorky nedostal přednost od odbočujícího auta. Nehodu popsala mluvčí policie Petra Vaňharová.

„Podle prvotních informací nedala šestapadesátiletá řidička automobilu jedoucího po ulici Hodolanská, při odbočování vlevo do ulice Dr. Milady Horákové, přednost protijedoucímu sedmačtyřicetiletému motorkáři. V důsledku toho došlo ke střetu obou vozidel, “ uvedla Vaňharová. 

I přes veškerou snahu přivolaných záchranářů se motocyklistu zachránit nepodařilo a svým zraněním na místě podlehl.

Nehodu i nadále vyšetřuje policie. "Alkohol u řidičky vyloučila provedená dechová zkouška. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 150 000 korun," uzavřela Vaňharová. Ženě nyní hrozí, v případě, že jí bude prokázáno usmrcení z nedbalosti, až šest let za mřížemi.

Další články