Zde může být vaše reklama.

Dům pro hendikepované v Náměšti nakonec nejspíš bude

Dům pro hendikepované v Náměšti nakonec nejspíš bude
Stávající dům pro hendikepované v Nových Zámcích, který má být nahrazený novostavbou v Náměšti na Hané.

foto: novezamky.cz

13. 12. 2019 - 15:00

V minulých dnech společností v kraji prolétla informace o tom, že v hejtmanství existuje plán na vybudování domu pro hendikepované v Náměšti na Hané, kde by se mělo přestěhovat dvanáct obyvatel jiného domova z nedalekých Nových Zámků. Rovněž ovšem vyšlo najevo, že místní jsou proti a dokonce podepisují petici. Tu podepsala mimo jiné také starostka Marta Husičková. Situaci přímo v obci se snažil vyřešit hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Okleštěk se kvůli vzniklé situaci tento týden sešel se starostkou Náměště na Hané Martou Husičkovou. Cílem setkání bylo vyjasnit si vzájemné postoje ohledně plánováného domu pro hendikepované, který chce hejtmanství v obci postavit. Společně si vysvětlili nedorozumění, jež zbytečně jitřila atmosféru a některé obyvatele obce vedla k sepsání petice proti krajskému záměru.

Schůzka s paní starostkou byla velmi přínosná a konstruktivní. Vedení Náměště proti stavbě domu pro hendikepované nic nemá, jen je potřeba o tom dále jednat a hledat společná řešení,“ uvedl hejtman Okleštěk.

Proti záměru přesídlit do Náměště na Hané dvanáct hendikepovaných klientů z ústavu v Nových Zámcích se postavila zhruba čtvrtina obyvatel obce, kteří sepsali petici. Vadí jim třeba to, jaké místo Olomoucký kraj pro stavbu domu vybral, někteří se na sociálních sítích vyjadřovali hrubě o hendikepovaných lidech s tím, že pobyt jejich dětí spolu s nimi by na dítka mohl mít neblahý vliv.

Hejtman se do Náměště vrátí ještě v lednu, aby znovu jednal o dalším postupu. Hejtmanství plánuje zrušit ústav pro mentálně hendikepované v Nových Zámcích a jeho klienty přemístit do nových rodinných domů po celém Olomouckém kraji. Podle odborníků je to nejlepší způsob, jak lidi s hendikepem začlenit do společnosti.

Další články