Zde může být vaše reklama.

ÚSPĚCH RODINNÉ STÁJE Dva koně z regionu na čelních místech Velké pardubické

Dva koně z regionu na čelních místech Velké pardubické

foto: Archiv HV

09. 10. 2023 - 09:03

Už jste slyšeli o malé rodinné stáji v Beňově u Přerova? Právě odtud pochází Sacamiro, vítěz nejprestižnějšího českého dostihového závodu - Velké pardubické.  Desetiletý hnědák s žokejem Janem Faltejskem v sedle v neděli převálcoval konkurenci a do cíle doběhl o pět koňských délek před druhým soupeřem.

Pro beňovskou stáj je to legendární úspěch. Loni třetí Sacamiro potvrdil při 133. ročníku závodu roli favorita. Vyhnul se hromadnému pádu na Taxisově příkopu, při kterém zahynul kůň a vážně se zranil jeden z jezdců, v závěru nedal šanci soupeřům a nezadržitelně si doběhl pro vítězství. Celkem se dostalo do cíle jen osm koní z 18.

Sacamirova trenérka Eva Petříková nemůže vítězství v Pardubické nějak divoce slavit. Na rozdíl od jiných svých kolegů, jejichž koně vyhráli prestižní dostihy, musí hned v pondělí ráno do zaměstnání. Na střední zemědělské škole v Přerově vyučuje chovatelství a jezdectví, a teprve po práci se může věnovat sedmi koním ve své mini stáji. Také její manžel se začíná s výcvikem svých svěřenců, až skončí šichtu ve slévárně.

Skvěle reprezentoval Olomoucký kraj také desetiletý Lombargini, který si v Pardubicích odbyl premiéru s žokejem Bestem. Nadějný kůň ze stáje Na Srdéčku u Hvozdu na Prostějovsku skončil na čtvrtém místě. Trenér Stanislav Popelka poslal na Velkou pardubickou už pátého koně, kterého si sám odchoval.

Další články