Zde může být vaše reklama.

PROTEST JAKO PODÍVANÁ Dvě stovky traktorů projely Olomoucí bez větších problémů a kolizí

Dvě stovky traktorů projely Olomoucí bez větších problémů a kolizí

foto: Michal Folta

22. 02. 2024 - 14:30

Skoro dvě stovky traktorů a další zemědělské techniky projížděly ve čtvrtek dopoledne v rámci protestních jízd ulicemi Olomouce. V celém kraji jich pak do ulic vyrazilo okolo pěti set. K žádným kolizním situacím nedošlo, doprava nikde nestála, byla jen mírně zpomalená. Místy dokonce na traktoristy mávaly z chodníků děti a lidé si pochvalovali zajímavou podívanou. Protestní jízdy organizovaly Agrární komora Olomouckého kraje a Zemědělský svaz.  

 

Do Olomouce přijely traktory a další stroje ze seřadišť z Příkaz, Hněvotína, Dolan a Velkého Týnce. Všechny cesty vedly k hlavnímu vlakovému nádraží. Asi nejvýrazněji zdržela zemědělská technika ostatní řidiče na kruhové křižovatce u Globusu, kde se spojovaly dvě větve protestní jízdy a tak se vytvořily kolony. Nešlo ale o nic závažného.

Zemědělci tvrdí, že jim nešlo o politickou akci či blokaci měst, ale chtěli projevit svou nespokojenost s celou řadou nařízení a systémových záležitostí, které negativně ovlivňují jejich činnost a podnikání, s necitlivě naplánovaným green dealem a často nesmyslnou evropskou legislativou.

S nespokojenými sedláky se setkal i hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN). Neskrýval, že způsob protestu s předem avizovanými omezeními mu přišel sympatický. Souhlasil také s řadou argumentů protestujících. „V každém případě bych podpořil odbourání byrokracie, jde o obecný problém. Doufám, že vláda ve druhé polovině svého působení k reálné digitalizaci a snížení administrativní zátěže sáhne,“ uvedl. Kritizoval také někdy zbytečnou bruselskou administrativu.

„Úmyslně volíme čas, kdy není hustý provoz. Nebudeme ani organizovat žádné blokády, i když s určitými problémy při jízdě našich traktorů se mohou ostatní účastníci silničního provozu potkat,“ sdělil před akcí předseda krajské agrární komory Ivo Kasal. Zemědělci chtějí dopravu pouze zpomalit s cílem upozornit na mimořádně tristní situaci v českém i evropském agrárním sektoru.

Kolony zemědělské techniky se nevalily jen na Olomouc. Naštvaní farmáři vyrazili také do dalších velkých měst kraje – Prostějova, Přerova, Šumperku a Jeseníku. „Celkem se v Olomouckém kraji dalo ráno do pohybu kolem pěti set kusů traktorů a dalších zemědělských strojů, přesná čísla se nám zatím průběžně scházejí,“ potvrdila Hanáckému večerníku časně odpoledne Michaela Navrátilová, ředitelka Agrární komory Olomouckého kraje.

Na společný protest jesenických a polských zemědělců na hraničním přechodu Bílý Potok se sjely desítky zemědělských strojů z obou stran hranice. „Jsme rádi, že můžeme protestovat společně, protože jednoduše nemůžeme ustoupit levným dovozům potravin ze třetích zemí, které nemusejí nic dodržovat,“ komentoval setkání na hranicích předseda představenstva krajské agrární komory Ivo Kasal.

Protest byl součástí celorepublikové akce, 22. února se proti současné evropské zemědělské politice vymezili farmáři v celkem 11 evropských zemích.

Další články