Zde může být vaše reklama.

Hasiči během celého včerejška zasahovali u následků vichřice

Hasiči během celého včerejška zasahovali u následků vichřice

foto: HZS OL

11. 02. 2020 - 06:00

Celý včerejší den hasiče v Olomouckém kraji zaměstnávala vichřice Sabine. Výjezdu k různým událostem spojeným s tímto silným větrem postupem dne přibývalo, podobně to bylo i s vážností jednotlivých výjezdů.

"V Olomouckém kraji evidujeme prozatím na čtyři desítky události spojených s odraňováním následků velmi silného větru. Drtivá většina výjezdů profesionálních a dobrovolných hasičů je řešena na Jesenicku , převážně se jedná o spadené stromy na komunikace, kolejiště či veřejná prostranství. Na Jesenicku již také řešíme na několika místech uvolněné plechy na střechách. V současnosti se nejedná o žádný mimořádný stav. V rámci celé republiky došlo k posílení početních stavů i na krajském operačním středisku HZS OLK, rovněž výjezdových jednotek na jednotlivých stanicích. celé. Taktéž byli s předstihem během včerejšícho dne informováni velitelé dobrovolných jednotek o situaci a opatřeních," zněla první zpráva mluvčího hasičů Zdeňka Hošáka včera v osm ráno.

"54 událostí spojených s velmi silným větrem v OLK 14 odstranění nebezpečných stavů - utržené plechy, dráty el. vedení, pročištění toků apod… 37 stromů v celém kraji, 36 událostí na Jesenicku - události spojené s velmi silným větrem celkové hodnocení - situace je poklidná, nevykazuje žádné mimořádnosti. Tísňová linka 112 v OLK zpracovává a pomáhá s příjmem žádostí napříč celou ČR vše je bez zranění! Situaci i nadále sledujeme," připojil v poledne.

Poslední aktualizace o situaci pak přišla po šesté hodině večer.

"Situace se v Olomouckém kraji nelepší - v tuto chvíli evidujeme více jak 160 událostí. Přibylo více situací s nutností zajištění uvolněných plechů či střech hrozících zřícením. Nárůst výjezdů je nyní nejvíce na Prostějovsku a Přerovsku. Vše je naštěstí prozatím bez zranění. Drtivou většinou zásahů jsou stále popadané stromy na komunikacích, železnici a veřejném prostranství. Na Prostějovsku Kobeřice-Hradčany došlo ke zřícení štítové stěny staršího rodinného domku," uvedl mluvčí Hošák.

Další články