Zde může být vaše reklama.

TĚŽKÝ NÁCVIK Hasiči cvičili zásahy na rozhledně i hluboko pod zemí

Hasiči cvičili zásahy na rozhledně i hluboko pod zemí

foto: HZS Olomouckého kraje

29. 10. 2023 - 11:51

Šumperk – Velmi napilno měli před pár dny šumperští hasiči, kteří zasahovali u dvou netypických případů. V prvním zachraňovali neopatrnou turistku, která spadla z Dalimilovy rozhledny v Rychlebských horách, ve druhém se vydali naopak do podzemí, aby pomohli zraněnému muži v těžko přístupných Hornoměstských štolách. Naštěstí byly oba zásahy součástí preventivního speciálního výcviku záchranářů.

„Pro hasiče je velmi důležité absolvovat pravidelné výcviky v reálných podmínkách tak, aby při skutečných zásazích byli připraveni i na málo pravděpodobné varianty,“ vysvětlila mluvčí krajského hasičského sboru Lucie Balážová.

Na rozhledně, která je novou dominantou oblasti, se seznámili s možnostmi, kudy vytýčit záchranné cesty po plášti budovy, kam umístit kotevní systém a jak na místě přepravit zraněnou osobu v evakuačních nosítkách pomocí lanového traverzu do bezpečí. 

Výrazně náročnější byl výcvik v podzemí Hornoměstských historických štol. „Specifické prostředí kladlo hasičům mnoho překážek. Už samotná lokalizace turisty bez denního světla a funkčních komunikačních prostředků byla problematická, stejně jako transport pacienta kluzkými a stísněnými prostory nebo zajištění první předlékařské pomoci a tepelného komfortu. Historické štoly mohou být nebezpečné také pro zasahující lezce, proto je nutné celou dobu monitorovat obsah kyslíku v podzemí i kvalitu výdřevy jednotlivých historických chodeb,“ uvedla Balážová.

Další články