Zde může být vaše reklama.

Hasiči cvičně zachraňovali lidi z výkopu

Hasiči cvičně zachraňovali lidi z výkopu

foto: HZS ČR - Olomoucký kraj

04. 12. 2019 - 20:00

Zásahy, které musejí hasiči pravidelně během roku napříč Olomouckým krajem řešit. Musejí pomáhat rychle a efektivně a zároveň dbát také na svou bezpečnost v prostředí, které je nestabilní a hrozí dalším zřícením. Aby naši hasiči prohloubili své zkušenosti, prověřili praktické dovednosti a inspirovali se postupy zahraničních týmů, zúčastnili se dvoudenního workshopu zaměřeného na stabilizaci výkopů a vyprošťování zavalených osob, který se konal v Olomouckém kraji hned na dvou místech.

Dělník zavalený ve výkopu, nemůže se dostat ven, je zraněný a potřebuje rychle ošetřit. 

První část zaměřená na stabilizaci budov se konala ve výcvikovém středisku v Hamrech na Prostějovsku. Hasiči probrali stabilizaci vodorovných konstrukcí, zajištění stavebních otvorů a postupné zajištění vodorovné i svislé konstrukce. Vyzkoušeli si také obsluhu stabilizační sady ve zřícené budově. Ve druhé části se hasiči věnovali taktice při vyprošťování osob z výkopů v Dolanech na Olomoucku.  Probrali postupy při záchraně osob z různých typů výkopů a také obsluhu stabilizační sady ve výkopu.

Workshop se konal v rámci projektu Bezpečné pohraničí, který je spolufinancovaný z prostředků EU. Jeho cílem byla vzájemná výměna zkušeností v oblasti stabilizace v odborných skupinách Hasičského záchranného sboru Olomouckého, Moravskoslezského, Libereckého, Pardubického a Královéhradeckého kraje a také kolegů z Polska z Dolnoslezského a Slezského vojvodství.

Další články