Zde může být vaše reklama.

Intenzivní déšť potrápil obyvatele Bělé pod Pradědem

Intenzivní déšť potrápil obyvatele Bělé pod Pradědem

foto: HZS ČR - Olomoucký kraj

18. 07. 2021 - 19:10

U více než 50 událostí, které souvisejí se silnými srážkami, zasahovali během víkendu jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů. Většina jich byla v Bělé pod Pradědem a okolí a v Jeseníku.

"Obyvatele a jejich domy zde ohrožovala voda z řeky Bělá, jejíž hladina během dopoledne překročila III. stupeň povodňové aktivity. Nejčastěji jsme čistili propustky, kanálové vpusti a mosty od naplavenin dřeva a dalšího materiálu a odčerpávali jsme vodu ze sklepů a garáží. Konkrétně přímo v Jeseníku voda ohrožovala Zámecké náměstí s místním kostelem a muzeem. Hasiči ve spolupráci s pohotovostní službou vodovodů a kanalizací vyčistili odtok, a tak zabránili průniku vody do obou budov," uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Během dopoledne hasiči na nejvíce ohrožená místa dávali pytle s pískem, které dorazily že Šumperka a Olomouce.

"Vytvořili jsme tak bariéry, aby nedošlo k zaplavení obytných částí jednotlivých objektů. Zhruba po 13. hodině došlo k poklesu hladiny Bělé a jednotky mohly zahájit odčerpávání vody z míst a domů, kde to umožnila aktuální situace. Využili jsme speciální čerpací kontejner, díky němuž jsme mohli v jednu chvíli nasadit do akce 12 výkonných čerpadel. Také jsme ve spolupráci s majiteli toku zahájili úpravu koryta řeky. Povolán byl i Záchranný útvar HZS ČR z Hlučína se speciální těžkou technikou, která s úpravami pomůže. Vyčistili jsme také propustky, mosty a komunikace od naplavenin a bahna," doplnila mluvčí.

Problémem bylo také zaplavení asi kilometrového úseku mezi Bělou a Jeseníkem. Uváznul zde i linkový autobus, hasiči evakuovali dva cestující.

Kolem páté hodiny večer zasahovalo 70 hasičů u 56 událostí.

Kromě okolí Bělé pod Pradědem zasahovali hasiči i v Mikulovicích či Loučné nad Desnou, v Lipové-lázních čerpali vodu ze zatopeného sklepa.

Další články