Zde může být vaše reklama.

Opuštěná Olomouc Jedenadvacet krajských obcí uzavřeno, další zatím nepřibudou

Jedenadvacet krajských obcí uzavřeno, další zatím nepřibudou

foto: Lukáš Blokša

16. 03. 2020 - 09:16

K drastickému opatření přistoupili hygienci v případě obcí Litovel, Červenka a Uničov a dalších osmnácti obcí v kraji. Od dnešního rána jsou tyto obce uzavřené. Výjimky tvoří pouze případy zásobování a lidé, kteří se jedou postarat o své příbuzné. Číslo s největší pravděpodobností nebude konečné. V Olomouci se zatím opatření nechystá.

Do uzavřených měst budou vpuštění také zdravotníci, policisté a hasiči. Starosta Uničova uvedl, že všichni, kterým bude do města umožněn vstup, budou vybaveni ochrannými prostředky.

Lidé vracející se z práce z Uničova do jiných měst budou na kontrolních místech zaregistrováni a bude jim nařízena dvoutýdenní karanténa.

Zásobování nezbytným zbožím je zachováno

Lidé s trvalým pobytem v Uničově nemohou město opustit. Byl rovněž vydán zákaz pohybu po samotném Uničově s výjimkou cest do práce, na nákup základních potřeb, k lékaři či veterináři. Dále lidé smějí své bydliště opustit z důvodu zajištění péče nebo doprovodu pro své příbuzné a blízké, případně k vyřízení úředních záležitostí.

Zaměstnanci pracující v uničovských podnicích a vracející se do svého bydliště mimo Uničov z nočních směn budou na kontrolních stanovištích zaregistrováni a bude jim nařízena 14denní karanténa v místě bydliště.

Zasedal krizový štáb Olomouckého kraje

"Máme jednu oblast, kde máme potvrzený velký výskyt nákazou koronaviru. Řešili jsme problematiku s hlavní hygieničkou, s náměstkem ministra panem Prymulou, takže jsme s tím všechno konzultovali. Hygiena došla k závěru, že vydala nařízení o opatření při epidemii. 16. března od tří hodin ráno došlo k uzavření obcí, které jsou v katastru Litovle, Uničova a Červenky. To opatření jsme se snažili maximálně upravovat tak, aby byl zabezpečný provoz a zásobování těchto tří obcí. Zásobování potravinami, ropnými produkty, dovoz drogistického zboží musí fungovat. Nepodařilo se vyprecizovat každý detail, ale zastupující ředitelka hygieny na tom pracuje tak, aby už během dneška bylo zásobování stoprocentní," řekl hejtman Okleštěk na tiskové konferenci.

"Nejde o nic jiného, než prevenci. Je to tedy potřeba, kvůli všem občanům kraje, udělat v co největší míře," doplnil. 

Kraj připravuje speciální web, kde budou informace o tom, co se v souvislosti s koronavirem v Olomouckém kraji děje.

"Každý den budu pravidelně zveřejňovat informace o počtu lidí, kteří mají potvrzený výskyt koronaviru. Je to proto, že veřejnost musí být informována. Nemůžu ale zaručit, že informace nebude zneužitá. Protože nemůžeme a nechceme, aby byli lidé za to, že virus mají, něčím biti. Musíme se snažit chovat k nim tolerantně," prozradil také na tiskové konferenci.

"V zasažených oblastech je v současné době tak velké prosíťovaní kontaktů, proto je karanténa uvalena na celkem jednadvacet obcí. Pokud pan ministr říká tisíc, pak to je tisíc lidí. Zaměstnanci firem momentálně nebudou do těchto firem vpuštěni. Ti, kteří v oblasti jsou, pokud nebudou nakaženi" uvedl rovněž hejtman.

Problém je momentálně také s domovem seniorů v Uničově, kde je 62 seniorů a ještě z noční směny v oblasti zůstali 4 pracovníci.

"Pokud personál je z oblati, půjde standardně domů. S ostatními se musíme domluvit, protože je tam nemůže vpustit. Potřebujeme zabezpečit servis zachovat, ale nesmíme nechat někoho nakazit. Jde o první místa, kde potřebujeme roušky dostat. Protože pokud roušku máte, zabraňujete tomu, že byste mohl vir přenést," řekl hejtman.

Zvažuje se uzavření dalších míst? Jak je na tom kraj s počty roušek a respirátorů?

"V okrese Olomouc se momentálně žádné opatření podobné jednadvaceti obcím nechystá, protože na okrese jsou momentálně pouhé dva výskyty," prozradil hejtman.

"Máme 2105 respirátorů a pár set roušek. Další týden by měla přijít další várka. V kraji bychom momentálně potřebovali půl milionů roušek a patnáct tisíc respirátorů. Tento stav by mohl být pro uspokojení obcí s rozšířenou působností. Nejsou v tom ale nemocnice a lékaři, to je v gesci ministerstva zdravotnictví. " uvedl hejtman.

 

 

 

Další články