Zde může být vaše reklama.

HLEDÁ SE KOALICE Jednání ve třech začalo, sešli se Piráti a STAN s ODS i Spojenci

Jednání ve třech začalo, sešli se Piráti a STAN s ODS i Spojenci

foto: Archiv redakce

10. 10. 2020 - 13:46

Tři subjekty se dnes sešly ke společnému jednání ohledně toho, jak by mohly vypadat vládnoucí koalice v Olomouckém kraji příští čtyři roky. Poté, co se na tom včera shodla regionální rada Olomouckého kraje Občanské demokratické strany, dnes proběhlo jednání druhého, třetího a čtvrtého subjektu ve volbách, tedy Pirátů se Starosty, Spojenců a právě ODS. Pokud tato koalice vznikne, bude mít v pětapadesátičlenném zastupitelstvu většinu 32 křesel.

"Jednání šlo trošku ztuha, ale jedeme dál. Dohodli jsme se na pokračování jednání, dali jsme si den na oddech a zvažujeme všechny varianty, které jsme na jednání hodili na stůl," prozradil Večerníku Josef Suchánek, lídr Pirátů a Starostů.

Řekl, že na dnešním setkání tří stran se řešilo rozdělení míst v radě. "Řešíme základní obrysy spolupráce," uvedl.

Na otázku, zda vzhledem k tomu, že jeho koalice skončila ve volbách nejvýš ze tří jednajících stran, budou chtít křeslo hejtmana, reagoval kladně.

"My jsme skončili mírně nejvýš, v porovnání se Spojenci, máme o jeden mandát navíc. Jak říkáme od začátku, nárok na hejtmanské křeslo vznášíme, ale všechno je to o jednání," sdělil Suchánek.

Druhým ze tří subjektů, které se jednání zúčastnily, byli Spojenci, jejich lídr Marian Jurečka řekl, že je pozitivní, že se strany dokázaly v tomto složení i počtu setkat. 

"Je dobře, že ODS chce po včerejším jednání regionální rady vytvářet koalici v těchto třech subjektech. Řekli jsme si nějaké představy o uspořádání míst v radě. A s tím jsme se rozešli, že to probereme, jak se říká, doma, ve svých výborech a vrátíme se k tomu zítra večer," řekl Večerníku Jurečka.

"Zatím musím říct, že se shoda hledá velmi těžko," reagoval na otázku, zda nastala alespoň částečná shoda ohledně jednotlivých míst v radě.

Volby vyhrálo hnutí ANO, vypadá to ale, že skončí v opozici

Ve volbách, které proběhly v pátek a sobotu 2. a 3. října, zvítězilo v Olomouckém kraji hnutí ANO 2011, které získalo v nově zvoleném zastupitelstvu 18 míst. Za ním skončili koalice Pirátů se Starosty a Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj se ziskem 13, respektive 12 mandátů. Na čtvrtém místě skončila ODS, která získala 7 křesel a do krajského zastupitelstva proniklo také SPD, s 5 mandáty.

I přesto, že hnutí ANO ve volbách s náskokem zvítězilo a oproti těm minulým ještě o dvě křesla posílilo, vzhledem ke společnému jednání dalších tří stran to vypadá, že by i se svými 18 hlasy mohlo skončit v opozici. Tam pravděpodobně skončí také SPD, vzhledem k tomu, že s ní ostatní strany jednat odmítly.

 

Další články