Zde může být vaše reklama.

Jeseník chce řešit stav stromů v aleji Nářků

Jeseník chce řešit stav stromů v aleji Nářků

foto: Jesenik.org

03. 03. 2022 - 12:00

Pokud obyvatelům Jeseníku není lhostejný stav stromů v aleji Nářků, zve je vedení města ve čtvrtek 3. března od 16:30 přímo do aleji ve Smetanových sadech, do blízkosti dětského hřiště, kde proběhne veřejné setkání s občany. Podle informací na webu města má být tématem setkání možná obnova aleje z důvodu špatného zdravotního stavu, zhoršené stability a provozní bezpečnosti stromů.

„Z podnětu správce zeleně vyplývá, že buky jsou napadeny dřevní houbou. Jeden z nich je dokonce zcela suchý... Sucho, stáří a infekce dřevní houbou způsobily, že dvanáct stromů v aleji Nářků je ve velmi špatném zdravotním stavu. Patrná jsou poškození dutiny, náklon kmene, asymetrie koruny z důvodu hustého sponu a mechanické poškození kořenových náběhů a kmenů. Stabilita stromů a provozní bezpečnost je výrazně zhoršená především z důvodu infekce dřevní houbou. Nejzávažnější z nich je dřevomor kořenový,“ stojí na webu města.

„U dřevin zasažených touto infekcí ve velkém rozsahu dochází k výraznému zkřehnutí napadených částí, které vede nejčastěji k vylomení dřeviny v úrovni s terénem,“ uvádí oddělení majetku.  

 Bude na zvážení, které stromy je ještě možno zachránit a u kterých není ošetření již perspektivní. „V minulosti instalované bezpečnostní vazby již nejsou funkční a z hlediska cíle pádu se dopadová plocha dřevin nenachází výlučně ve směru k řece Bělé, neboť hniloba ve spodní části kmene hrozí rozlomením dřeviny, která tak může „odskočit“ nepředvídatelným směrem,“ uvádí oddělení majetku.

Další články