Zde může být vaše reklama.

Kraj i letos zaplatí poplatky obcí za hudbu v místním rozhlase

Kraj i letos zaplatí poplatky obcí za hudbu v místním rozhlase
Ilustrační fotografie

foto: Blanka Martinovská

30. 11. 2021 - 09:03

Také na příští rok se Olomoucký kraj chystá uzavřít smlouvu s Ochranným svazem autorským (OSA), díky které zaplatí obcím na celém svém území poplatky za reprodukci hudby přes místní rozhlasy. Podobně to vedení kraje dělá už dvacet let. Důvod je jednoduchý, obce ušetří a kraj dá za poplatky dohromady zhruba polovinu peněz, než by daly obce samostatně.

„Princip je jednoduchý – tím, že kraj zaplatí autorské poplatky za všechna města a obce na území Olomouckého kaje, dosáhne na daleko nižší jednotkovou cenu, než kdyby každá z obcí postupovala samostatně. Úspora je kolem padesáti procent,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

O uzavření smlouvy s OSA už na svém posledním zasedání mluvila krajská rada. Z rozpočtu by poplatky na celý rok vzaly zhruba půl milionu korun.

Olomoucký kraj takto pomáhá obcím na svém území už od roku 2021, mezi kraji je jediným, v jiných regionech podobnou úlohu mají mikroregiony, případně různé svazky obcí.

"OSA má s Olomouckým krajem uzavřenou hromadnou licenční smlouvu. S možností tohoto způsobu licencování hudebních produkcí z obecního rozhlasu jsme v minulosti opakovaně oslovili krajské úřady. Na tuto možnost slyšel Olomoucký kraj, který již několik let za všechny obce v jeho územní působnosti platí autorské odměny za pouštění hudby v obecních rozhlasech," prozradila Večerníku letos v lednu Kateřina Růžičková z oddělení komunikace OSA.

Za dvacet let, co Olomoucký kraj poplatky za obce hradí, už zaplatil více než osm a půl milionu korun, teď k tomu přibude dalšího půl milionu.

Další články