Zde může být vaše reklama.

Kraj má nový rozpočet na příští rok. Kam peníze zamíří?

Kraj má nový rozpočet na příští rok. Kam peníze zamíří?

foto: Pixabay

20. 12. 2019 - 15:00

Olomoucký kraj už má rozpočet na příští rok. A to od 16. prosince, kdy došlo k jeho schválení. Rozpočet na příští rok počítá s výdaji kolem šesti miliard korun, které mají krýt i o něco nižší příjmy. Rozdíl by se pak měl vyrovnat z přebytků hospodaření v letošním roce.

Celkový objem investic pro příští rok dosáhne 1, 178 miliardy korun. Zároveň s tím opět klesne dluh kraje, který hejtmanství zdědilo z minulosti,“ řekl k rozpočtu Jiří Zemánek, první náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

Více peněz letos půjde na zajištění dopravní obslužnosti – zhruba 1,4 miliardy korun, i do sociální oblasti. Krajský rozpočet počítá také s růstem platů ve svých organizacích, jakými jsou například domovy pro seniory. Další investice zamíří do oprav vozovek nebo na modernizaci zdravotnických zařízení. O čtvrtinu vzroste objem peněz vyčleněných na dotační projekty.

„Programové prohlášení Rady Olomouckého kraje je manuál, podle kterého stavíme. A rozpočet je sklad, kam si chodíme pro materiál, abychom měli dílo z čeho postavit. Myslím, že na příští rok jsme dobře předzásobeni,“ doplnil svého náměstka po schválení rozpočtu krajským zastupitelstvem hejtman Ladislav Okleštěk.

Další články