Zde může být vaše reklama.

Kraj za první pololetí zchudl o 400 milionů korun

Kraj za první pololetí zchudl o 400 milionů korun
Budova hejtmanství Olomouckého kraje.

foto: Archiv redakce

06. 08. 2020 - 10:00

Mínus 400 milionů korun na daňových příjmech. Takový je účet koronakrize v rámci Olomouckého kraje, respektive rozpočtu hejtmanství k 30. červnu letošního roku. Za propadem v první polovině roku stojí pandemie koronaviru a s ní spojená opatření, která utlumila českou ekonomiku.

„Olomoucký kraj plánoval své hospodaření velmi uvážlivě. Oproti předpokladům Ministerstva financí zahrnul do rozpočtu raději nižší daňové příjmy, zhruba o 100 milionů korun. To se teď bude náramně hodit,“ popsal v tiskové zprávě 1. náměstek hejtmana Jiří Zemánek.

Na kraji momentálně řeší, jak dostat finance v regionu zpět do dobré kondice. Hejtmanství už využilo přebytek z loňského roku, v současné době se úředníci dívají po rezervách, podle zpráv z kraje se snaží ušetřit na zbytkých výdajích. Změna došla také na čerpání revolvingového úvěru. Zvažuje se také nová půjčka, která by následně byla využita k nutným opravám a investicím. Prozatím však nepadlo žádné závazné rozhodnutí.

Celkové dopady na rozpočet jsou v nedohlednu

„Stále platí, že investice do budoucího rozvoje kraje jsou pro nás prioritou. A nechceme krátit ani dotace našim obcím či partnerům, kteří vykonávají spoustu užitečné práce pro kraj i jeho občany,“ uvedl v tiskové zprávě hejtman Ladislav Okleštěk.

Vyhodnotit celkové dopady koronaviru na rozpočet kraje zatím není možné. Ve hře jsou totiž jak případné kompenzace od státu, tak přenesení některých nových povinností na regiony a s tím související další náklady.

Další články