Zde může být vaše reklama.

Zatopené domy Krajem se včera večer a v noci přehnaly silné bouřky

Krajem se včera večer a v noci přehnaly silné bouřky
Zdroj: HZSOK

14. 06. 2019 - 09:00

To, před čím meteorologové varovali, se včera během večera a noci v Olomouckém kraji naplnilo. Po vysokých teplotách během dne, kdy se snad úplně každý ochlazoval všemi možnými způsoby, se večer a v noci krajem prohnala bouřková vlna, kterou doprovázely přívalové srážky a krupobití.

Krátce po 19 hodině vlna přešla přes Prostějovsko a částečně zasáhla i Přerovsko. Krajští hasiči tak měli plné ruce práce. "Nárůst výjezdových událostí měl prakticky vzestupnou tendenci až do 22 hodiny, následně i po utlumení intenzivních srážek došlo k pozvolnému propadu počtu nových požadavků na linku 112 Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Nejvíce postiženými oblastmi na Prostějovsku, a to počtem dosahující téměř pěti desítek událostí byly obce a města Němčice nad Hanou, Pavlovice u Kojetína, Nezamyslice, Klenovice na Hané, Tvorovice, Brodek u Prostějova, Dobromilice, Víceměřice, Dřevnovice a samotný Prostějov," uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Pokud bychom srovnali počet zatopených domů a nejvyšší počet hasičů v akci, pak by na předtím místě skončily Němčice nad Hanou a Tvorovice. "Hasiči zde prakticky do brzkých ranních hodin řešili odčerpávání vody, stavbu protipovodňových hrází s pytlů s pískem. V Němčicích nad Hanou zasedla také povodňová komise. Z různých míst byl cestou starostů podán požadavek na dovoz dostatečného množství pytlů s pískem, ty byly zajištěny z našeho skladu v Hamrech a vzápětí došlo na několika místech k jejich aplikování a výstavbě hrází v rizikových místech i s ohledem na možné další avizované bouřkové tendence. V Nezamyslicích hasiči provizorně zajistili střechu poškozenou od krupobití," doplnil Hošák.

Na Přerovsku během silných bouřek zasahovali hasiči zhruba dvacetkrát. Nejvíce ve městě Kojetín a jeho okolí. Na některým místech zde valila na obydlí voda z polí. Menší potoky se i zde velmi rychle rozvodnily a došlo k zatopení několika objektů. Nejvíce zásahů v podobě čerpání jsme zde řešili v Kojetíně, Uhřičicích, Polkovicích, Býškovicích, ve Stříbrnici a dalších obcí v okolí. V Brodku u Přerova došlo k zatopení železničního podjezdu.

Další články