Zde může být vaše reklama.

Krajští hasiči se po 15 dnech vracejí domů z Moravské Nové Vsi

Krajští hasiči se po 15 dnech vracejí domů z Moravské Nové Vsi

foto: HZS Olomoucký kraj

09. 07. 2021 - 15:46

Hasiči z Olomouckého kraje se od 25. června v několika skupinách vydávali pomáhat do Moravské Nové Vsi, jedné z obcí, kterou postihlo tornádo z konce června. Dnes jejich práce skončila. Na jižní Moravě se během patnácti dnů vystřídalo v šesti směnách skoro 180 hasičů, na pomoc s sebou měli také přes 40 kusů těžké techniky.

"Součástí olomouckého odřadu byli také členové posttraumatického intervenčního týmu, kteří obyvatelům zničených vsí pomáhali zvládnout náročnou situaci po psychické stránce. Pátek 9. července je posledním dnem, kdy na místě zasahují," prozradila mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Hasiči z Olomouckého kraje celou dobu pomáhali v Moravské Nové Vsi. Během prvních dnů hlavně zakrývali a zajišťovali poškozené střechy. Využívali u toho svou lanovou výbavu.

Velký kus práce pak odvedli na obecním úřadě a v místní základní škole.

"Hasiči zabezpečili střechu, provizorně zajistili také všechna okna a dveře deskami a z okolí odklidili suť. Ve druhé části odřadu se pak vyměnila na základě požadavků jihomoravských hasičů technika a pracovalo se na odvozu sutin ze zdemolovaných domů a úklidu v obci," doplnila Balážová.

Kromě lidských sil využili hasiči také svou těžkou techniku. Na místě se objevily například kontejnery, které slouží ke stabilizaci budov, případně doplňování pohonných hmot.

Hasičům se hodila také nákladní auta, která odvážela suť a využili i kolový nakladač.

"Pro komunikaci s veliteli odřadu a samosprávou jsme využili také spojový vůz. Aby byli hasiči plně samostatní, přistaven byl rovněž týlový kontejner, díky němuž si zajistili hygienické zázemí bez ohledu na okolní podmínky," uzavřela Balážová.

Z jižní Moravy se dobrovolní i profesionální hasiči z Olomouckého kraje stahují po 15 dnech.

Další články