Zde může být vaše reklama.

Krajští policisté rozjeli kampaň 13 minut

Krajští policisté rozjeli kampaň 13 minut

foto: Policie ČR - Olomoucký kraj

26. 07. 2021 - 06:00

Policisté z Olomouckého kraje se zapojili do celostátní preventivní kampaně s názvem 13 minut, která má řidiče upozornit na to, aby nepřekračovali rychlostí limity a na úskalí a následky spojené s rychlou jízdou.

"Nepřizpůsobení rychlosti patří mezi nejtragičtější příčiny dopravních nehod. Může za 40 procent nehod, které končí smrtí, přitom rychlost pravidelně překračuje 86 procent řidičů. Důvodem je spěch a to, že řidiči chtějí dojet do cíle co nejrychleji, k čemuž se přiznává 43 procent z nich," uvedla mluvčí policie Jiřina Vybíhalová.

Blížší informace k celé kampani se dají najít na speciálním webu. Policisté zároveň doporučují podívat se na celovečerní dokument Víta Klusáka se stejným názvem.

"Ve středu 21. července 2021 dopoledne jsme se ve spolupráci s krajským koordinátorem BESIP Ing. Miroslavem Charouzem zaměřili na rychlost provozu v Sobotíně. Naměřili jsme 14 hříšníků, kteří překročili rychlost. O pomyslné prvenství 'rekordmana dne' se tentokrát podělili dva řidiči, kterým jsme shodně naměřili rychlost 77 km/h v obci. O den dříve prosvištěl Olšany na Šumpersku řidič rychlostí 90 km/h," doplnila Vybíhalová.

Mezi nejčastější výmluvy řidičů patří, že za to může manželka. Ta buď spěchá ke kadeřnici, nebo řidiče během jízdy rozptyluje neustálým mluvením. Další řidiči byli překvapení, když se dozvěděli, že projíždí obcí, další uvedli, že se zamysleli a nehlídali si rychlost.

"Občas může být důvod k překročení rychlosti vskutku kuriózní. Policisté vzpomněli případ, kdy změřili řidiče, kterého potrápily střevní potíže," uzavřela mluvčí.

Další články