Zde může být vaše reklama.

Krajští radní podepsali smlouvu se zástupci knihoven v regionu

Krajští radní podepsali smlouvu se zástupci knihoven v regionu

foto: Olomoucký kraj

03. 02. 2020 - 20:00

Necelých dvanáct milionů si z krajského rozpočtu v letošním roce ukrojí knihovny z celého regionu. Podle vyjádření krajských radních by se tyto peníze měly postarat mimo jiné o to, aby čtenáři svou zálibu nemuseli omezit, v krajních případech o ni dokonce nepřišli úplně. Smlouvy, které čerpání peněz potvrzují, mezi sebou podepsali zástupci kraje a sedm zástupců z pověřených knihoven dnes.

Výkon regionálních funkcí koordinuje příslušná krajská knihovna. V Olomouckém kraji je to Vědecká knihovna v Olomouci. Pověřené instituce pak zajistí nejen metodickou a organizační pomoc, ale také další odborné služby pro 479 základních knihoven, které na území kraje zřizují města a obce.

Kromě Městské knihovny v Hranicích a Knihovny Vincence Priessnitze v Jeseníku získala finanční prostředky na rozvoj také Knihovna města Olomouce a knihovny v Lipníku nad Bečvou, Šumperku, Přerově a Prostějově.

Proč kraj podpořil penězi z rozpočtu fungování knihoven, přiblížil hejtman Ladislav Okleštěk a jeho náměstek pro kulturu Petr Vrána.

V dnešní době není vůbec jednoduché přilákat ke knihám mladé čtenáře. Knihovny, které to dokážou, si podporu zaslouží. Navíc řada z nich funguje jako komunitní místo, kde se během spousty zajímavých akcí setkávají všechny generace,“ zdůraznil význam knihoven hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Do knihoven letos poputují ještě další peníze – a to konkrétně na platy knihovníků. Celkovou částku ve výši téměř devíti set tisíc korun musí ještě schválit krajští zastupitelé,“ řekl náměstek hejtmana pro kulturu Petr Vrána.

Částka necelých dvanácti milionů nemusí být pro knihovny v letošním roce konečná. Mohou se ucházet o peníze z dalších tří dotačních programů kraje, ve kterých je momentálně na rozdělení 25,5 milionu korun.

Další články